Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Δήλωση – παρέμβαση της Αγλαΐας Κυρίτση για τη σημερινή ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου



Φωτογραφία Αρχείου
Σήμερα ορκίζεται και αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα περιφερειακή αρχή του Βορείου Αιγαίου. Η σημερινή ορκωμοσία, όμως, δεν είναι μια απλή εθιμοτυπική διαδικασία. 

Οι πολλαπλές παλινωδίες που βιώσαμε όλοι και η θεσμική «θολούρα» μέσα από την οποία φτάσαμε στη σημερινή ορκωμοσία, αναδεικνύουν κρίσιμα πολιτικά και ηθικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να επισημανθούν, να προβληματίσουν και να απασχολήσουν με ουσιαστικούς όρους και τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου, αλλά και τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου.
 
Η ακύρωση της εκλογής της κας Καλογήρου, εγείρει μείζονα πολιτικά και ηθικά ζητήματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να κρυφτούν πίσω από «ατάκες» ή πολιτικάντικες αποστροφές.

Το διοικητικό εφετείο Πειραιά, αποδέχτηκε ρητά ότι η κα Καλογήρου από την κυβερνητική θέση που κατείχε εξ ορισμού μπορούσε να επηρεάσει τη βούληση του εκλογικού σώματος και κατά συνέπεια το εκλογικό αποτέλεσμα. Και μόνη αυτή η παραδοχή αρκεί για να καταλάβει και ο πλέον αδαής ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή, με οποιονδήποτε επικεφαλής, δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Η κα Καλογήρου αν και γνώριζε ότι έχει κώλυμα εκλογιμότητας (κάτι που είχαμε καταγγείλει δημόσια καιρό πριν τις εκλογές), ωστόσο, ορμώμενη από την αλαζονεία όσων νέμονται επί σειρά ετών την κεντρική εξουσία (ως εκλεκτή της Ν.Δ.), έδωσε αντικειμενικά έναν «προεκλογικό αγώνα» από προνομιακή κυβερνητική θέση, με ό,τι αυτό σημαίνει και το οποίο μπορεί εύκολα ο καθένας να καταλάβει.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό δείγμα αντίληψης και πρακτικής, ο κομματικός χώρος της κας Καλογήρου να καταγγέλλει, τάχα, ότι η ένσταση έγινε μετά τις εκλογές εξαιτίας του αποτελέσματος, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά -ως σχεδιαστές και υπηρέτης του αντι-αυτοδιοικητικού Καλλικράτη- ότι πριν τις εκλογές απαγορεύεται να γίνουν ενστάσεις. Και επιπλέον, αποκρύπτουν επιμελώς ότι είχαμε καταγγείλει το ασυμβίβαστο της κας Καλογήρου με ανακοίνωσή μας πολύ πριν τις εκλογές. Αντίστοιχα αποκαλυπτική της αντίληψης και του σεβασμού που επιφυλάσσουν για θεσμούς και διαδικασίες είναι και η βεβαιότητα με την οποία «προβλέπουν» την απόφαση του ΣτΕ.

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Παρέμβαση της Αγλαΐας Κυρίτση στη διημερίδα για τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες του Βορείου Αιγαίου


Φωτογραφία Αρχείου
Ακολουθεί η σημερινή παρέμβαση της Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Βόρειο Αιγαίο-Γόνιμη Γραμμή, στη διημερίδα για τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες του Βορείου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Μυτιλήνη.

Την παρέμβαση διάβασε η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης Βόρειο Αιγαίο-Γόνιμη Γραμμή και υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Λέσβου στις πρόσφατες εκλογές, Μαρία Νικολάρα, αφού η Αγλαΐα Κυρίτση δεν μπόρεσε να παραστεί, λόγω συντονισμού εκδηλώσεων - συζητήσεων στη Χίο τις ίδιες μέρες και οι οποίες είχαν προγραμματιστεί και ανακοινωθεί καιρό πριν.

“Είναι σημαντικό να γίνονται ημερίδες, διημερίδες και γενικότερα δημόσιες συζητήσεις για ζητήματα μείζονος σημασίας που επηρεάζουν καταλυτικά τη ζωή ολόκληρων γεωγραφικών περιοχών της χώρας. Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό, οι συζητήσεις αυτές να μην εξαντλούνται στο επικοινωνιακό κομμάτι, αλλά να αναδεικνύουν αναγκαίες πολιτικές και πολύ περισσότερο να δεσμεύουν σε άμεση υλοποίηση σχεδίων που θα υπηρετούν πρώτα και κύρια τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Και εν προκειμένω, όταν μιλάμε για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες του Βορείου Αιγαίου, μιλάμε για ένα κεντρικό ζήτημα που αφορά τη ζωή και το μέλλον μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης περιοχής. Μιλάμε για μια περιφέρεια που αποτελείται από 10 διάσπαρτα νησιά με πολλές ανισομετρίες και πολλά ειδικά προβλήματα. Μιλάμε για μια περιφέρεια για την οποία οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι ίσως το σημαντικότερο προαπαιτούμενο για την όποια ανάπτυξη. 

Χωρίς αξιόπιστες και φτηνές μεταφορές ενδοπεριφερειακά και προς Πειραιά – Θεσσαλονίκη δεν νοείται να μιλάμε για ανάπτυξη. Αυτό είναι προφανές. Επίσης, είναι, ίσως, το σημαντικότερο προαπαιτούμενο για να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους και με περηφάνια και αξιοπρέπεια να διαμορφώσουν τους όρους όχι απλά επιβίωσης, αλλά ζωής.

Διαβάστε επίσης

.