Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Δήλωση - παρέμβαση της Μαρίας Νικολάρα με αφορμή τη συνέλευση κτηνοτρόφων στην Καλλονή

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8/9/2014 στην Καλλονή της Λέσβου, συνέλευση κτηνοτρόφων μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση αρκετών συνεταιρισμών του νησιού.
Στη συνέλευση συζητήθηκαν κυρίως τα δύο μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τους κτηνοτρόφους :

1. Της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, και
2. του καταρροϊκού πυρετού (αντιμετώπιση- αποζημίωση πληγέντων).
Η Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή Μαρία Νικολάρα, που παρακολούθησε την συνέλευση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι η παράταξή μας υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων, για την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, όπως και για τα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού και την αποζημίωση των κτηνοτρόφων, που κυρίως συζητήθηκαν σήμερα.

Τα παραπάνω προβλήματα καθώς και πολλά άλλα, που επί σειρά ετών απαξιώνουν τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας, είναι δεδομένο και απόλυτα κατανοητό πλέον στους πάντες ότι οφείλονται στην πολιτική της Ε.Ε., όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από την ΚΑΠ, αλλά και στις κυβερνητικές πολιτικές που υποτάσσονται και υπηρετούν με… υποδειγματικό τρόπο τις εντολές των Βρυξελλών.

Ωστόσο, δεν μπορεί να μην επισημανθεί και η αδράνεια των τοπικών φορέων, με πρώτη την απελθούσα Περιφερειακή Αρχή, η οποία δεν αντιμετώπισε το θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων θέτοντάς το στο πλαίσιο της νησιωτικότητας, ούτε και έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ενώ ήταν γνωστά τα προβλήματα της διαχείρισης των επιδοτήσεων.

Ειδικά για τον καταρροϊκό πυρετό και μέσα από αυτά που συζητήθηκαν, αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς επιστημονικού προσωπικού, μέσων και πόρων (δωρεάν εντομοαπωθητικών φαρμάκων) που καταστούν αδύνατη την πρόληψη και αντιμετώπιση της ζωονόσου σε Παλλεσβιακό επίπεδο και την αποτελεσματική βοήθεια στους πληττόμενους κτηνοτρόφους. Επίσης, αναδείχθηκε η έλλειψη κονδυλίων τόσο για την προστασία και αντιμετώπιση της νόσου όσο και για τις αποζημιώσεις και γι αυτό το λόγο η οργή των κτηνοτρόφων είναι δικαιολογημένη.


Δεσμευόμαστε ότι θα φέρουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της κτηνοτροφίας, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Επιπλέον, ζητάμε από την Περιφερειακή Αρχή, την οποία άμεσα θα επισκεφτεί η συντονιστική επιτροπή των κτηνοτρόφων της Λέσβου, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε οι υπηρεσίες της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να δώσουν την απαραίτητη καθοδήγηση και υποστήριξη στους κτηνοτρόφους, όχι μόνο της Λέσβου αλλά και των υπόλοιπων νησιών του Βορείου Αιγαίου. Επίσης, ζητάμε να εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τους ψεκασμούς των κουνουπιών.

Επειδή, όμως, θα ήταν αστείο αν λέγαμε ότι τα προβλήματα της κτηνοτροφίας εξαντλούνται μόνο στα πιο πάνω, δηλώνουμε ότι η περιφερειακή μας παράταξη θα αναδείξει όλα τα θέματα που σχετίζονται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, γιατί για μας η στήριξη του πρωτογενούς τομέα στα νησιά μας είναι καθοριστική για τη συγκράτηση του πληθυσμού και τη μείωση της ανεργίας.
Θα επιμείνουμε στην μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην περιφέρεια, ώστε αποτελεσματικά να αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα και να είναι σε θέση να σχεδιάζει και να υλοποιεί τα προγράμματα ανάπτυξης του αγροτικού της τομέα. Θα διεκδικήσουμε, επίσης, οι κοινοτικοί πόροι για την Γεωργία, που θα περάσουν κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ στη διαχείριση της περιφέρειας, να επενδυθούν σωστά και να πιάσουν τόπο, προς όφελος της κοινωνίας και με γνώμονα οι προτεραιότητες των έργων να καθοριστούν με διαφάνεια, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των κτηνοτρόφων και μέσα από συλλογικές διαδικασίες στις οποίες θα συμμετάσχουν και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι και αγρότες.

Σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε συμπαραστάτες στα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

.