Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Η τοποθέτηση της Αγλαΐας Κυρίτση στο Π.Σ. για τον προϋπολογισμό



Το τροποποιημένο, συνοπτικό σχέδιο του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Β/Αιγαίου έφτασε στα χέρια μας, μόλις στις 11 Νοεμβρίου. Τροποποιημένο ως προς τα συνολικά κονδύλια, χωρίς να φαίνεται και να τεκμηριώνεται από πού και πώς προκύπτουν οι διαφορές σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο, το οποίο τότε δεν είχε ψηφιστεί από την Οικονομική Επιτροπή, με τη ρητή ή υπόρρητη αντίληψη από πολλά μέλη της επιτροπής ότι είναι ένας τυπικός προϋπολογισμός διαχείρισης που δεν λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες της χειμαζόμενης κοινωνίας του Βορείου Αιγαίου. Μάλιστα, τότε μέλη της πλειοψηφίας είπαν χαρακτηριστικά ότι «άλλα είπαμε προεκλογικά και άλλα καλούμαστε να ψηφίσουμε».

Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα να εγκρίνουμε έναν «νέο» προϋπολογισμό, ο οποίος αλλάζει το ύψος κάποιων βασικών κονδυλίων, ωστόσο, κινείται στην ίδια διεκπεραιωτική και διαχειριστική λογική, η οποία εντάσσει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο την αυτοδιοίκηση στην περιοριστική μνημονιακή πολιτική της σκληρής λιτότητας. Και εδώ ακριβώς φαίνεται και η «χρησιμότητα» του Καλλικράτη, ο οποίος ορίζει ένα ασφυκτικό πλαίσιο ώστε τυπικά και τεχνικά να αποτρέπονται άλλες πολιτικές και στοχεύσεις, κόντρα στην κυβερνητική μνημονιακή γραμμή. Αν, βεβαίως, υπάρχει η πρόθεση και η πραγματική βούληση για άλλη πολιτική, υπάρχουν δυνατότητες ακόμα και με παράτυπους όρους να ιεραρχηθούν σε μια άλλη βάση προτεραιότητες και στόχοι. Η νέα περιφερειακή διοίκηση όμως, όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις, επικαλείται τους περιορισμούς και το ασφυκτικό πλαίσιο του Καλλικράτη ως πρόσχημα για να μην αλλάξει η ουσία της κεντρικά ακολουθούμενης πολιτικής.

Από τη συζήτηση του νέου προσχεδίου στην Οικονομκή Επιτροπή είχαμε θέσει κάποια ερωτήματα, για τα οποία δεν πήραμε καμιά απάντηση. Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν και πολλαπλασιάζονται. 


Αρχικά να πούμε ότι είναι σε όλους σαφές ότι οι ανάγκες της Περιφέρειας σε υποδομές, κοινωνικές και έργων, είναι τεράστιες . Όλοι επίσης γνωρίζουμε ότι τα ψίχουλα που προέρχονται από την κρατική επιχορήγηση, διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, όλους αυτούς που ισχυρίζονταν και ισχυρίζονται, ότι με τον Καλλικράτη οι Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις θα αποτελούσαν μικρές κυβερνήσεις, που θα προωθούσαν την ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών. Ακόμα και μια γρήγορη ματιά στον προϋπολογισμό που φέρατε στο περιφερειακό συμβούλιο αρκεί για να διαπιστώσει κανείς τη μια και μοναδική ανάγκη της περιφερειακής Αρχής να υπάρξει ένας προϋπολογισμός ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος, σύμφωνος προς τας υποδείξεις της κεντρικής εξουσίας, χωρίς ίχνος αυτοτελούς διοίκησης.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός δεν συνοδεύεται από μια πολιτική εισήγηση που θα δικαιολογούσε το σκεπτικό της σύνταξής του, που θα όριζε και θα ιεραρχούσε τις ανάγκες των νησιωτών μας και οι οποίες τόσο μνημονεύτηκαν στις προεκλογικές εξαγγελίες , ωστόσο έμειναν παρασάγκας μακριά από το τεχνοκρατικό και διεκπαιραιωτικό προϋπολογισμό τον οποίον φέρατε προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και πρέπει να πούμε ότι μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η απουσία πολιτικής εισήγησης και επιμένουμε ότι αυτό αναδεικνύει και αντιλήψεις, αποκαλύπτει και κατευθύνσεις.

Είναι σαφές λοτι πρόκειται για ένα τεχνοκρατικό κείμενο και από πουθενά δεν προκύπτει ότι βασίστηκε και επιχειρεί έστω και τυπικά να υπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών των νησιών μας, όπως τόσο στοχοπροσηλωμένα δήλωσε ότι θα είναι η νέα περιφερειακή Αρχή, διά στόματος Περιφερειάρχη πριν από δυο συνεδριάσεις του οργάνου. Δεσμευτήκατε τότε κ. Καλογήρου ότι στόχος σας είναι η καταπολέμηση της φτώχιας στα νησιά μας, ότι επίκεντρο της πολιτικής σας είναι ο άνθρωπος και η διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης προς όφελός του, ότι θα γίνει προσπάθεια δημιουργίας δομών κοινωνικής πρόνοιας, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία. Επίσης, δομών στήριξης των πρωτογενών τομέων της οικονομίας των νησιών μας, ώστε να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτό που δυστυχώς διαπιστώνουμε και μέσα από τον «τροποποιημένο», προϋπολογισμό του 2015, είναι ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ούτε καν τη μιζέρια που μας επιβάλλουν οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας.

Δεν αερολογούμε, επαναστατικώς, πομποδώς και αορίστως... Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Δραστικά μειωμένοι. Το κάθε πέρσι και καλύτερα είναι πλέον κανόνας?
Θα μας πείτε πώς από το πρώτο προσχέδιο που απορρίφθηκε φτάσαμε σήμερα σε ένα προτεινόμενο προϋπολογισμό υψηλότερο κατά 764.581 ευρώ; Από πού ακριβώς και πώς προέκυψε αυτή η αύξηση;

Δεύτερον, στις επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό (πίνακας 1) για το 2015 προβλέπεται ποσό 7.945.155 ευρώ, ενώ για το 2014 η μέχρι στιγμής διαμόρφωση είναι 15.315.832 και το 2013 έκλεισε με 11.237.760. Μιλάμε, δηλαδή, για δραματική συρρίκνωση πόρων κατά περίπου 7 εκατ. σε σχέση με τη διαμόρφωση του 2014 και κατά περίπου 3,5 εκατ. από το κλείσιμο του 2013. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να αντιμετωπιστεί αυτή η ψαλίδα, την ώρα που οι ανάγκες της κοινωνίας αυξάνονται κάθε μέρα και περισσότερο;

Τρίτον, σε ποιους κωδικούς φαίνεται ότι αυξήθηκαν τα ποσά για τη στήριξη των συμπολιτών μας που αδυνατούν να επιβιώσουν; Μπορείτε να μας πείτε αν υπ΄;αρχει πρόβλεψη και ποια είναι ακριβώς; Ή μήπως δεν γνωρίζετε την πραγματικότητα; Γνωρίζετε, για να αναφερθούμε σε κάποια λίγα παραδείγματα, ότι οι παιδικοί σταθμοί σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν; Γνωρίζετε ότι η δημόσια υγεία αποδομείται συστηματικά; Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στη Σάμο σε τι άλλαξε πιθανός την οπτική σας; Γνωρίζετε ότι πλέον υπάρχουν πεινασμένοι συνάνθρωποί μας που χρειάζονται στήριξη; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για δομές που θα καλύψουν τέτοιου είδους επιτακτικές ανάγκες; Προφανώς και είναι ρητορικά τα ερωτήματα, αφού και πρόβλεψη δεν υπάρχει και η υπηρέτηση της αρχής του «λιγότερου κράτους» υπηρετείται και μέσα από τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Τέταρτον, υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα καλύψει τις ανάγκες της περιφέρειας, οι οποίες καλύπτονται μέχρι στιγμής από επισφαλώς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα; Να σας θυμίσω ότι σε προηγούμενο περιφερειακο συμβούλιο δεσμευτήκαμε όλοι ότι θα διεκδικήσουμε την πρόσληψη καθαριστριών. Φαίνεται πουθενά στον προϋπολογισμό αυτή η δέσμευση; 

Πέμπτον, πού φαίνεται στον προϋπολογισμό ότι θέλετε να στηρίξετε τον πρωτογενή τομέα; Ποια ποσά έχουν αυξηθεί την ώρα που, για παράδειγμα, ο καταρροϊκός πυρετός έχει αποδεκατίσει το ζωικό κεφάλαιο και η γεωργική παραγωγή μεθοδικά απαξιώνεται; Με ποια κονδύλια ακριβώς αποδεικνύεται η πρόθεση της περιφερειακής Αρχής να στηρίξει το σημαντικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής;

Και εξακολουθούμε να χαρακτηρίζουμε ρητορικά τα ερωτήματά μας –εκτός, βέβαια κι αν μας δώσετε σήμερα σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις. Και θα αναφερθώ ενδεικτικά σε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία, επίσης απαιτούν απαντήσεις και διευκρινήσεις. 

Πρώτον, για τη μεταφορά μαθητών, που είναι διαβιβαστική πληρωμή, έχετε εγγράψει ως έσοδο από τον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των 3.237.020 ευρώ, ενώ αν ανατρέξει κανείς στον αναλυτικό πίνακα των εξόδων θα δει το ποσό 6.102. 795 ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για ένα έλλειμμα της τάξης σχεδόν 3 εκατ. ευρώ. Πώς το δικαιολογείτε; Επίσης, θα θέλαμε μια διευκρίνιση: Στον πίνακα των εξόδων αναφέρονται για τις μεταφορές μαθητών κάποια επιπλέον ποσά ως ΠΟΕ. Είναι Προηγούμενων Οικονομικών Ετών; Είναι δηλαδή χρωστούμενα τις περιφέρειας; Γιατί δεν έχουν καταβληθεί ακόμα; Ποιος ευθύνεται και πώς πιέζει η σημερινή περιφερειακή Αρχή για την καταβολή τους;

Δεύτερον στα έσοδα επίσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία έχετε εγγράψει 1.901.176 ευρώ, ενώ αν αθροίσει κανείς τα σχετικά έξοδα το ποσό που προκύπτει είναι 2.946.000. Δηλαδή, μιλάμε για σχεδόν 1 εκατ. έλλειμμα, μαζί με τα χρωστούμενα παρελθόντων ετών –αν η ένδειξη ΠΟΕ –όπως θα μας διευκρινίσετε υποθέτω- αναφέρεται σε μη καταβληθέντα ακόμα ποσά. Και γνωρίζετε ότι οι εργάτες της δακοκτονίας παραμένουν απλήρωτοι. 

Τρίτον, να σας θυμίσω ότι πρόσφατα ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο πέρασε ψήφισμα με το οποίο δεσμεύτηκε για τη στήριξη των κέντρων πρόληψης. Στα έξοδα του προϋπολογισμού υπάρχει μόνο ένα ποσό 20.000 για το κέντρο της Σάμου, όταν οι στοιχειώδες ανάγκες των κέντρων είναι περίπου 200.000 ευρώ. Με τις 20.000, λοιπόν, υλοποιούμε τη δέσμευση του Περιφερειακού Συμβουλίου;

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε πολλά ακόμα παραδείγματα, αλλά σεβόμενοι το χρόνο σταματάμε εδώ, περιμένοντας συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ωστόσο, θα θέλαμε να κάνουμε κλείνοντας ορισμένες επισημάνσεις. Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι στόχος σας δεν είναι η υπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου, αλλά των μνημονιακών δεσμεύσεων. Εμφανίζεται ένα ταμειακό διαθέσιμο των 7,8 εκατ. ευρώ το οποίο πάει ολόκληρο για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται απλά για λογιστικές εγγραφές χωρίς αντίκρισμα. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Κι αν μας πείτε ότι δεν είναι έτσι, τότε, πώς προκύπτει και πώς το ξοδεύετε όλο το 2015; Το 2016 τι θα κάνουμε; Ή μήπως και το 2016 θα εμφανιστεί λογιστικά ένα νέο πλεόνασμα την ώρα που οι πόροι μειώνονται, ώστε να επιχαίρει και η κυβέρνηση για το εικονικό-λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα;

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και ζητάμε από την περιφερειακή Αρχή και τις αντίστοιχες υπηρεσίες:
1.     Να μας δώσουν αναλυτική ενημέρωση για όλες τις προγραμματικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η περιφέρεια, τα ποσά που αφορούν και σε ποιο στάδιο βρίσκονται.
2.     Αναλυτική κατάσταση με τα έργα που αφορούν το Βόρειο Αιγαίο. Ποια έχουν ολοκληρωθεί, ποια είναι σε εκτέλεση και ποια είναι στη φάση δημοπράτησης.
3.     Αναλυτική ενημέρωση για τα δάνεια που αναφέρονται στον προϋπολογισμό. Πότε συνήφθησαν, από ποιους, τι ποσά αφορούν και πού διαυέθηκαν.
4.     Ζητάμε η περιφερειακή Αρχή και το περιφερειακό συμβούλιο να δεσμευτούν ότι άμεσα θα προχωρήσουμε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού –τον οποίο προφανώς θα υπερψηφίσει σήμερα η πλειοψηφία- προς όφελος της κοινωνίας που υπηρετούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

.