Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Σήμερα συμμετέχουμε στις διαδηλώσεις και όχι σε… συσκέψεις


Τη σημερινή μέρα, μέρα Γενικής Απεργίας, μέρα που όλα τα εργατικά συνδικάτα της χώρας και ο λαός βρίσκεται στους δρόμους για να καταγγείλει τις καταστρεπτικές πολιτικές της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και των αφεντικών τους, Ε.Ε. - ΔΝΤ - ΕΚΤ, επέλεξε η Περιφερειακή αρχή του Βορείου Αιγαίου για να διοργανώσει εκδήλωση με θέμα τον Τουρισμό.

Η Παράταξή μας, Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή, δηλώνει ότι μια τέτοια μέρα πανελλαδικής διεκδίκησης και αγώνα των εργαζομένων, των ανέργων και συνολικά του λαού, τίποτα δεν μπορεί να μας αποσπάσει από το κύριο καθήκον μας που είναι η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στις διαδηλώσεις. Για το λόγο αυτό, ενημερώνουμε τους διοργανωτές, ότι τις θέσεις και τις προτάσεις μας για τον νευραλγικό τομέα του τουρισμού, που άπτεται της πραγματικής ανάπτυξης των νησιών μας, θα τις γνωστοποιήσουμε εν ευθέτω χρόνο.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

"Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή": Ερώτηση προς τη Περιφερειάρχη για το τραγικό περισταστικό στη Σάμο



Ερώτηση - αίτημα προς την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Χρ. Καλογήρου, τον πρόεδρο του Π.Σ. Βορείου Αιγαίου, κ. Δ. Χατζηγιάννη και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίο, κατέθεσε σήμερα η παράταξη Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή, ζητώντας να δοθούν απαντήσεις και να συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου το θέμα της απαξίωσης της δημόσιας Υγείας στο Βόρειο Αιγαίο, με αφορμή το τραγικό περιστατικό στη Σάμο.


Ακουλουθεί η ερώτηση-πρόταση:

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

«Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών Αεροδρομίων»


Φωτογραφά Αρχείου
Το Σάββατο 22/11/14 ορίστηκε από την «Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών Αεροδρομίων» ως ημέρα αντίστασης και κινητοποιήσεων ενάντια στο αδικαιολόγητο και άκρως επιζήμιο για την ελληνική οικονομία ξεπούλημα των Κρατικών Περιφερειακών Αερολιμένων της χώρας. Ημέρα πανελλαδικού συντονισμού του αγώνα για την περιφρούρηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και την προστασία της κοινωνικής συνοχής. 
 
Σήμερα 22/11/14 ηχεί στην ελληνική επικράτεια, το μήνυμα προς το ΤΑΙΠΕΔ ότι η χώρα δεν υποθηκεύει το μέλλον της και δεν χαρίζει τα Περιφερειακά Αεροδρόμια στους επίδοξους επενδυτές. Οι τοπικές οικονομίες δεν παίζουν στα ζάρια τα αναπτυξιακά τους εργαλεία και τις κοινωνικές τους υποδομές, δεν διαπραγματεύονται το κλείσιμο των μικρότερων περιφερειακών αεροδρομίων, δεν παζαρεύουν τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις των εργαζομένων στα Αεροδρόμια.

Η «Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών Αεροδρομίων» διευρύνθηκε και με τη δεύτερη ομάδα αποκρατικοποίησης από το Νότιο, Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Καλαμάτα. Όλοι μαζί συντονισμένοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι παραγωγικοί φορείς, τα σωματεία, οι Ενώσεις, τα Επιμελητήρια, τα Εργατικά Κέντρα, οι κινηματικές συλλογικότητες και οι βουλευτές, ενώνουμε τη φωνή μας σήμερα! 

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

O καταρροϊκός πυρετός στο επίκεντρο της συζήτησης με τους κτηνοτρόφους της Καλλονής

Το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού που πλήττει τα κοπάδια της Λέσβου είχε τη δυνατότητα να δει σήμερα από κοντά αντιπροσωπεία του περιφερειακού συνδυασμού Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή, η οποία, με επικεφαλής την Αγλαΐα Κυρίτση, επισκέφτηκε τα αποτεφρωτήρια της εταιρείας ΣΕΛΑΧΑΣ ΑΒΕΕ, στην περιοχή της Καλλονής. Κατά την τρίωρη επίσκεψη περισσότερα από 30 αιγοπρόβατα θανατώθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει τις διαστάσεις που έχει πάρει η νόσος, παρότι διανύουμε τη φθινοπωρινή περίοδο και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την περαιτέρω εξάπλωσή της. 

Κατά τις συναντήσεις με τους κτηνοτρόφους του νησιού διαπιστώθηκε η οργή και τα δικαιολογημένα παράπονά τους για την αδιαφορία της Πολιτείας, η οποία δεν σκύβει με σοβαρούς όρους στο πρόβλημα, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται και να προδιαγράφονται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο οι καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει η νόσος το αμέσως προσεχές διάστημα στον τομέα της κτηνοτροφίας, της γαλακτοπαραγωγής και των παραγώγων της.

Αντίστοιχη οργή και  θλίψη εξέφρασαν οι κτηνοτρόφοι για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλονται, προκειμένου να καταγραφούν οι απώλειες των προσβεβλημένων αιγοπροβάτων από καταρροϊκό πυρετό, καθώς και για τη μεταφορά των ζώων από μακρινές και δύσβατες, πολλές φορές, περιοχές στα αποτεφρωτήρια, όπου υπό την εποπτεία ενός (και μοναδικού) κτηνιάτρου και ενός γεωπόνου διαπιστώνεται η νόσος, καταγράφεται και αποστέλλεται στην τριμερή επιτροπή της Περιφέρειας προκειμένου να δοθούν οι οριζόμενες από το νόμο αποζημιώσεις. 

Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς το γεγονός ότι η τριμερής επιτροπή της Περιφέρειας, σε εφαρμογή της ΚΥΑ (ΦΕΚ 345/2014) εγκρίνει αποζημιώσεις μόνο για τα προς θανάτωση ζώα, ενώ εξαιρεί όσα ζώα πέθαναν όχι μόνο κατά την προηγούμενη μέρα ή νύχτα, αλλά ακόμα και κατά το στάδιο της μεταφοράς τους.

Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι η επιτροπή της Περιφέρειας παραλαμβάνει ζώα μόνο τρείς ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή). 
 
Κατά τη συνάντηση - συζήτηση ήταν κοινή η διαπίστωση για την ανάγκη άμεσης  στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων και των κτηνιάτρων η επιζωοτία δεν βρίσκεται σε φάση ύφεσης, όπως επίσης και η ανάγκη καθημερινής λειτουργίας της τριμερούς επιτροπής της Περιφέρειας, αφού καθημερινές είναι και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις για όλα τα νεκρά αιγοπρόβατα.  

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Τοποθέτηση Α. Κυρίτση, στη χτεσινή, έκτακτη συνεδρίαση του Π.Σ. για τα ελαιοτριβεία

φωτογραφία Αρχείου
Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικό, που αφορά τον πρωτογενή τομέα και μάλιστα σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης και επιπλέον σε μια περιοχή όπως το Βόρειο Αιγαίο, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας. 

Αφορά, λοιπόν, τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος αφενός συρρικνώνεται μεθοδικά, αφετέρου είναι καθοριστικός αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για παραγωγική ανασυγκρότηση και για κοινωνική και οικονομική ανάταξη του τόπου. 
 
Ενώ όλοι ορκίζονται στις δυνατότητες, ενώ όλοι μιλούν για την ποιότητα και για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων, την ίδια ώρα με τις πολιτικές τους απαξιώνουν τα προϊόντα και κυρίως τους ίδιους τους παραγωγούς. Δεν θα αναφερθώ στο ποιοι και πώς εξυπηρετούνται από τις πολιτικές αυτές, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέψουμε τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται και κυρίως τα σχέδια για συγκέντρωση της παραγωγής σε μεγάλα επενδυτικά σχήματα. Επισκέψεις Γερμανών τοποτηρητών, σχετικές ημερίδες, αλλά και η περίφημη μελέτη «Greece 20/20» της εταιρείας McKinsey, δείχνουν ξεκάθαρα ποιος είναι ο στόχος: Έλεγχος της παραγωγής από λίγους και σταδιακή μονοπώληση ολόκληρων τομέων, η οποία θα μετατρέψει τον παραγωγό σε δουλοπάροικο που εκβιαστικά θα προσφέρει το προϊόν του στους λίγους οι οποίοι θα αποφασίζουν και θα θέτουν τους δικούς τους όρους. Τα προβλήματα με την κτηνοτροφία και τους γαλακτοπαραγωγούς μας δείχνουν κάτι; Βγάζουμε συμπεράσματα από τη ζώσα πραγματικότητα ή κάθε θέμα το βλέπουμε ξεκομμένο απ’ ό,τι συμβαίνει γενικότερα;

Στο θέμα, λοιπόν, των ελαιοτριβείων αυτό που καταρχήν διαπιστώνουμε είναι ότι από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος στην Σάμο, στη Χίο και στη Λέσβο, όπως και διαφορετικά είναι αντικειμενικά τα δεδομένα σε κάθε νησί. 

Διαβάστε επίσης

.