Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

O καταρροϊκός πυρετός στο επίκεντρο της συζήτησης με τους κτηνοτρόφους της Καλλονής

Το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού που πλήττει τα κοπάδια της Λέσβου είχε τη δυνατότητα να δει σήμερα από κοντά αντιπροσωπεία του περιφερειακού συνδυασμού Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή, η οποία, με επικεφαλής την Αγλαΐα Κυρίτση, επισκέφτηκε τα αποτεφρωτήρια της εταιρείας ΣΕΛΑΧΑΣ ΑΒΕΕ, στην περιοχή της Καλλονής. Κατά την τρίωρη επίσκεψη περισσότερα από 30 αιγοπρόβατα θανατώθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει τις διαστάσεις που έχει πάρει η νόσος, παρότι διανύουμε τη φθινοπωρινή περίοδο και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την περαιτέρω εξάπλωσή της. 

Κατά τις συναντήσεις με τους κτηνοτρόφους του νησιού διαπιστώθηκε η οργή και τα δικαιολογημένα παράπονά τους για την αδιαφορία της Πολιτείας, η οποία δεν σκύβει με σοβαρούς όρους στο πρόβλημα, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται και να προδιαγράφονται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο οι καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει η νόσος το αμέσως προσεχές διάστημα στον τομέα της κτηνοτροφίας, της γαλακτοπαραγωγής και των παραγώγων της.

Αντίστοιχη οργή και  θλίψη εξέφρασαν οι κτηνοτρόφοι για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλονται, προκειμένου να καταγραφούν οι απώλειες των προσβεβλημένων αιγοπροβάτων από καταρροϊκό πυρετό, καθώς και για τη μεταφορά των ζώων από μακρινές και δύσβατες, πολλές φορές, περιοχές στα αποτεφρωτήρια, όπου υπό την εποπτεία ενός (και μοναδικού) κτηνιάτρου και ενός γεωπόνου διαπιστώνεται η νόσος, καταγράφεται και αποστέλλεται στην τριμερή επιτροπή της Περιφέρειας προκειμένου να δοθούν οι οριζόμενες από το νόμο αποζημιώσεις. 

Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς το γεγονός ότι η τριμερής επιτροπή της Περιφέρειας, σε εφαρμογή της ΚΥΑ (ΦΕΚ 345/2014) εγκρίνει αποζημιώσεις μόνο για τα προς θανάτωση ζώα, ενώ εξαιρεί όσα ζώα πέθαναν όχι μόνο κατά την προηγούμενη μέρα ή νύχτα, αλλά ακόμα και κατά το στάδιο της μεταφοράς τους.

Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι η επιτροπή της Περιφέρειας παραλαμβάνει ζώα μόνο τρείς ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή). 
 
Κατά τη συνάντηση - συζήτηση ήταν κοινή η διαπίστωση για την ανάγκη άμεσης  στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων και των κτηνιάτρων η επιζωοτία δεν βρίσκεται σε φάση ύφεσης, όπως επίσης και η ανάγκη καθημερινής λειτουργίας της τριμερούς επιτροπής της Περιφέρειας, αφού καθημερινές είναι και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις για όλα τα νεκρά αιγοπρόβατα.  


Με ορατό τον κίνδυνο για την οικογενειακή και ποιμενική κτηνοτροφία της Λέσβου, η οποία εξασφαλίζει  ποιοτικά κτηνοτροφικά προϊόντα για τη χώρα μας (ΠΟΠ και ΠΓΕ) και επειδή εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου της αγροτικής οικονομίας, με στόχο την εξασφάλιση διατροφικής επάρκειας και τη μείωση του εμπορικού μας ισοζυγίου, απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε η νόσος να περιοριστεί και να εξαλειφτεί.

Προς την κατεύθυνση αυτή ζητάμε:

1. Η κυβέρνηση να προβεί στην αναγκαία και επιτακτική στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με το απαραίτητο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία τους.
2. Να δοθούν αποζημιώσεις για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για την απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου.
3. Στους κτηνοτρόφων των οποίων τα κοπάδια έχουν προσβληθεί από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού, να διατεθούν δωρεάν -λόγω κρίσης- φάρμακα και εντομοαπωθητικά, καθώς και δωρεάν ζωοτροφές.
4. Τέλος, να γίνει έγκαιρα ο αναγκαίος ψεκασμός για την εξόντωση των κουνουπιών – ξενιστών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και ποιοτική λειτουργία του σημαντικού αυτού κλάδου της αγροτικής μας οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

.