Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

"Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή": Ερώτηση προς τη Περιφερειάρχη για το τραγικό περισταστικό στη Σάμο



Ερώτηση - αίτημα προς την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Χρ. Καλογήρου, τον πρόεδρο του Π.Σ. Βορείου Αιγαίου, κ. Δ. Χατζηγιάννη και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίο, κατέθεσε σήμερα η παράταξη Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή, ζητώντας να δοθούν απαντήσεις και να συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου το θέμα της απαξίωσης της δημόσιας Υγείας στο Βόρειο Αιγαίο, με αφορμή το τραγικό περιστατικό στη Σάμο.


Ακουλουθεί η ερώτηση-πρόταση:


Προς: Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Χρ. Καλογήρου

Πρόεδρο Π.Σ. Βορείου Αιγαίου, κ. Δ. Χατζηγιάννη
Μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου


25 Νοεμβρίου 2014


Ερώτηση προς την περιφερειακή Αρχή και αίτημα
για προ ημερησίας συζήτηση θέματος Υγείας
στην επόμενη συνεδρίαση
του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

Πριν λίγες μέρες στη Σάμο έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα ένας νέος άνθρωπος, πατέρας 4 παιδιών. Το τραγικό αυτό περιστατικό ήρθε να αναδείξει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ελλείψεις σε υποδομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό στις δομές Υγείας του νησιού, αφού το μοναδικό ασθενοφόρο που καλύπτει τις ανάγκες περίπου 30.000 κατοίκων και των επισκεπτών του, ήταν σε άλλο περιστατικό, ενώ το στρατιωτικό που εκλήθη έφτασε ύστερα από μιάμιση ώρα στον τόπο του δυστυχήματος, όταν πλέον ήταν πολύ αργά.
Οι ελλείψεις και η μεθοδική αποψίλωση και της δημόσιας Υγείας τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της μνημονικής πολιτικής, πλέον μετριούνται με ανθρώπινες ζωές. Όπως καταμαρτυρούν οι κάτοικοι, όλων των νησιών -γιατί τα προβλήματα της δημόσιας Υγείας σε όλες τις βαθμίδες της εντοπίζονται σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου- αλλά και σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η εγκατάλειψη των υποδομών υγείας είναι καθημερινά αισθητή, όπως και οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τα συγκεκριμένα προβλήματα είναι δεδομένο ότι έχουν τραγικές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων των ακριτικών νησιών μας.
Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, τα αγροτικά ιατρεία δεν έχουν γιατρούς, το ΠΕΔΥ υπολειτουργεί, τα ασθενοφόρα -όπου υπάρχουν- είναι πεπαλαιωμένα, ενώ τα πληρώματά τους σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα περιστατικά που απαιτούν άμεση επέμβαση. Δεν είναι τυχαία η παραίτηση, μόλις χθες 24/11, του προέδρου του ΕΚΑΒ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ο οποίος σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, με αφορμή την αδυναμία του ΕΚΑΒ να καλύψει το περιστατικό στη Σάμο, κάνει λόγο για «πληθώρα δυσκολιών και κακόβουλών παρεμβάσεων στο έργο του».
Με αφορμή, λοιπόν, το τραγικό γεγονός στη Σάμο, το τελευταίο που καταγράφηκε στη μακρά λίστα των περιστατικών ανά την Ελλάδα λόγω της εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής σε έναν ακόμη ζωτικό τομέα, όπως αυτός της Υγείας, ζητάμε από την περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, να μπει εκτάκτως προς συζήτηση το θέμα των σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της Υγείας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Επίσης, ζητάμε από την περιφερειάρχη κ. Καλογήρου να μας απαντήσει:
·        Αν η περιφέρεια έχει αναλυτική γνώση για τις ελλείψεις σε υποδομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας Υγείας στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου και ποια είναι αυτή.
·        Τι ενημέρωση έκανε, τι αιτήματα έθεσε και τι απαντήσεις - δεσμεύσεις πήρε από τον υπουργό Υγείας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
·        Τι προτίθεται ως περιφερειάρχης να κάνει για να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που πλέον κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. 

Τέλος, καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα και να πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις και πρωτοβουλίες, ώστε να πιέσει με τον πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο προς κάθε κατεύθυνση για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρότατου ζητήματος, ενημερώνοντας και κινητοποιώντας ταυτόχρονα τον λαό του Βορείου Αιγαίου, ο οποίος ζει καθημερινά με τον πιο τραγικό τρόπο τη μεθοδική απαξίωση της Δημόσιας Υγείας.

Για την παράταξη
Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή
Η επικεφαλής
Αγλαΐα Κυρίτση

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι
Μαρία Νικολάρα
Νικος Ταναΐνης
Αλέξανδρος Σταθακιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

.