Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Επίκαιρη Ερώτηση της Αγλαΐας Κυρίτση


Μέτρα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από την τις αυξημένες προσφυγικές ροές στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου

Κύριε Υπουργέ,

H ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου διαμορφώνει πραγματικά δύσκολες συνθήκες και για τους πρόσφυγες και για τις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύοντας -εκτός των άλλων- σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, γεγονός που καθυστερεί τις διαδικασίες καταγραφής και παρατείνει την παραμονή εκατοντάδων ανθρώπων σε ακατάλληλους χώρους. Ήδη η κατάσταση σε πολλά νησιά είναι αντικειμενικά εξαιρετικά δύσκολη, εγκυμονώντας επικίνδυνους όρους ακόμα και μεταξύ των μεταναστών.

Ενδεικτικά να επισημάνουμε ότι:

  • Στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών Χίου, χωρητικότητας, 108 ατόμων, συνωστίζονται καθημερινά περισσότεροι από 300 άνθρωποι.
  • Από τα δύο μηχανήματα ηλεκτρονικής καταγραφής το ένα έχει σταλεί για επισκευή από τις 14/5/15 και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμο. Με το ένα που λειτουργεί μπορούν να καταγραφούν περίπου 180 άτομα την ημέρα.
  • Το Κέντρο, επίσης, δεν διαθέτει καν δεύτερη τηλεφωνική γραμμή.
  • Επιπλέον η χρηματοδότηση του κέντρου για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών έχει σταματήσει από τον Ιούλιο του 2014.
  • Σημαντικότατο, επίσης, ζήτημα είναι αυτό της μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά, κάτι που με την αυξημένη κίνηση των επόμενων μηνών θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα.
  • Τέλος, εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι και η έλλειψη προσωπικού σε αστυνομία και λιμενικό.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

 

  1. Πώς σκοπεύει να ενεργήσει - πιέσει σε επίπεδο Ε.Ε. για να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο για το συγκεκριμένο θέμα και σε ποιες άλλες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου η Ε.Ε. να συνδράμει ουσιαστικά και επιπλέον πως η κυβέρνηση προτίθεται να διευρύνει την προοπτική ενίσχυσης του λιμενικού και της αστυνομίας στα εν λόγω νησιά, με μετακίνηση προσωπικού
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το ζήτημα της ακτοπλοϊκής μεταφοράς και πώς θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες υλικοτεχνικής υποδομής, πότε θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση των κέντρων, αλλά και η επέκταση δομών, όπου είναι αναγκαίο;

 

 

 Οι ερωτώντες βουλευτές

 

                   Αγλαΐα Κυρίτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

.