Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015



 



H εισήγηση της Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο- Γόνιμη Γραμμή,  κατά τη σχετική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για την Δασοπροστασία,  την Τετάρτη  24 Ιουνίου 2015.  
       
                                                                                           25/06/2015
 
     Σε μια πρώτη ανάγνωση των εισηγήσεων που μας διανεμήθηκαν και χωρίς ίχνος , πιστέψτε με στείρας αντιπολίτευσης, θεωρήσαμε ότι το θέμα αυτό προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αποτελούσε καθαρά ενημέρωση για τις προληπτικές κινήσεις του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ως προς την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου εκδήλωσης πυρκαγιάς στα νησιά μας.
 
Θέμα που δε θα χρειαζόταν να συζητηθεί παρά μόνο να ακουστεί.
Μια καθαρά δηλαδή διεκπεραιωτική διαδικασία που όμως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ουσία, με το να μην εντοπίζει και να μην βάζει σε συζήτηση πρωτίστως, το μέγεθος των προβλημάτων  που υπάρχουν και διαιωνίζονται, τόσο στο αρμόδιο επιχειρησιακό Σώμα, όσο και στην ίδια την κοινωνία, που ανήμπορη θα βρεθεί – και το απευχόμαστε- αντιμέτωπη για άλλη μια φορά ,με τον κίνδυνο της καταστροφής από τα στοιχεία της φύσης.
 
Θα θέλαμε λοιπόν  να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πυροσβεστικό Σώμα και πως από κοινού μπορούμε να προβούμε σε αυτές τις ενέργειες ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.
 
 Όλοι γνωρίζουμε και βιώνουμε τα χρόνια προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, που εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία και δράση του, προβλήματα που έχουν επιδεινωθεί από την  πολιτική που εφάρμοσαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις, με τη διεύρυνση των καθηκόντων του, που επιβάλλουν την επίλυση μιας σειράς ζητημάτων, καθώς και αναβάθμιση του θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου της Υπηρεσίας.
 
Και επιτρέψτε μου να αναφερθώ επιγραμματικά:
1.          ΥΠΟ στελέχωση και προσωπικό τριών ταχυτήτων
2.          Ελλιπή εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης
3.          Ελλιπής χρηματοδότηση τόσο για μεροκάματα όσο και για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των μέσων αλλά και για τις προληπτικές ενέργειες που απαιτούνται
 


 Και τα τρία αυτά ζητήματα, συνθέτουν το σκηνικό τρόμου όταν θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε  και φέτος, που το απευχόμαστε, περιστατικά.
 
Τα προβλήματα υπήρχαν και υπάρχουν.
Μόνο που φέτος έχουμε αυξημένες πιθανότητες για ασύμμετρη απειλή, σε ότι αφορά τις πυρκαγιές, που καθορίζεται από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις αλλά και τις όψιμες βροχές που δημιουργούν σκηνικό εμπρηστικό λόγω της αυξημένης βλάστησης..
Τα αντιμετωπίσαμε? ΟΧΙ
Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε? Πιστεύω πως ναι εάν πραγματικά γίνει μια σωστή καταγραφή τους .
 
Γνωρίζουμε όλοι τη τραγική οικονομική κατάσταση των ταμείων του κράτους, βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων του Πυροσβεστικού  σώματος αλλά και της κοινωνίας γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ υπάρχει.
 
Και υπ αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να  κάνουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση των ελάχιστων πόρων.
 
Πως να αξιοποιήσουμε και τα μέσα και τους ανθρώπους .
 
Αν δεν υπάρχει ιεράρχηση των θεμάτων, αν δεν ξεπεραστεί μια λογική που λέει ότι η κεντρική εξουσία λειτουργεί ανταγωνιστικά με την Αυτοδιοίκηση ή και το αντίστροφο,. Το μηδενικό αποτέλεσμα θα εξακολουθεί να υφίσταται....
 
Και δε λέω  ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να σταματήσει να διεκδικεί. Αλλά δεν μπορεί να λειτουργεί παρελκυστικά. Και αναφέρομαι σε πρόσφατο δημοσίευμα της Ικαριακής  που πραγματικά ενώ ο αντιπεριφερειάρχης ο κ. Κατρακάζος έβαζε τα ζητήματα στην έκτασή τους , κατέληγε με μικροπολιτικές παραινέσεις που βγάζουν στο πουθενά.....
 (η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, σε καθεστώς απόλυτης οικονομικής ασφυξίας, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, παλεύει τουλάχιστον να αποψιλώσει τη βλάστηση στο οδικό δίκτυο στηριζόμενη και στην εθελοντική προσφορά ,θα περίμενε κανείς να είναι αρωγός η κεντρική διοίκηση.
Ζητήσαμε και ζητάμε να μη χαθεί με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης αυτός ο τόσο πολύτιμος θησαυρός, το εθελοντικό κίνημα δηλαδή που τόσα έχει προσφέρει και που τόσο αναγκαίο είναι στα νησιά μας. Ζητήσαμε και ζητάμε το αυτονόητο δηλαδή την άμεση επιχορήγηση για την συντήρηση και επέκταση του εξοπλισμού των εθελοντικών ομάδων αλλά και τη θεσμική τους κατοχύρωση.
 
Ζητήσαμε και ζητάμε την άμεση αποστολή των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, που θα έπρεπε ήδη να σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Σάμου για να αποτελέσουν την ασπίδα όλων των νησιών μας.
 
Ζώντας με αυτήν την αγωνία και έχοντας ήδη ζήσει στον τόπο μας τις πρώτες φωτιές, η είδηση της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος στη Σάμο μας έκανε να νιώσουμε ότι θα είχαμε οι φορείς.
-αλλά κυρίως οι εθελοντικές ομάδες και οι πολίτες- την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πρόβλημα και να λάβουμε απαντήσεις. Η ενημέρωση όμως, που μας δόθηκε για μια συνάντηση λίγων μόνο λεπτών στην οποία φυσικά δεν δεχτήκαμε να συμμετέχουμε μας οδήγησε όλους στη σκληρή πραγματικότητα. Έπρεπε λέει, το κλιμάκιο να πάει την ίδια μέρα σε 3 νησιά.)
 
 


 Συνεπώς, πρωταρχική επιδίωξη δική μας είναι οι πιέσεις πρός τη κεντρική εξουσία για άμεση επίλυση της τριχοτόμησης του Προσωπικού, μέσω της ομογενοποίησης του, με την διαδικασία ένταξης όλου του  Προσωπικού στο καθεστώς των Μονίμων.
 
Και βέβαια βασική επιδίωξη και διεκδίκηση η δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας δασοπυρόσβεσης.


Επίσης κρίνεται απαραίτητη η πίεση για την  τροποποίηση του Π.Δ. 109/2013, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους Συμβασιούχους Πυροσβέστες πρώτον να απασχολούνται στο ΠΣ καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου για τα επόμενα 5 χρόνια και δεύτερον να υπάρξει μέριμνα προκειμένου το προσωπικό αυτό να έχει τη δυνατότητα να απασχολείται και τους υπόλοιπους 6 μήνες σε φορείς με αρμοδιότητες σχετικές με τη δασοπυρόσβεση, τη δασοπροστασία και την πολιτική προστασία.

 Η επιτακτική αυτή ανάγκη αποτέλεσε άλλωστε το κυριότερο θέμα που τέθηκε από όλα τα κόμματα, αλλά και από τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, κατά τη συζήτηση του Ν/Σ της Αναδιοργάνωσης του ΠΣ.

 

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τη συμβολή του εθελοντικού κινήματος, ιδιαίτερα αναπτυγμένου στα νησιά μας, που συμμετέχει ανελλιπώς στην αποτροπή πυρκαγιών και έχει συγκεκριμένα αιτήματα

 

1.αλλαγη θεσμικού πλαισίου του νόμου για τους εθελοντές

2.ενισχυση οικονομική για να συντηρηθούν τα οχήματά τους που γερνούν

3.η κατ εξαίρεση οδήγηση των οχημάτων και νομική κάλυψη τους

4.          μέσα ατομικής προστασία, κάτι που ισχύει και για τους εθελοντές αλλά και τους πυροσβέστες για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

 

Καταλήγοντας να πω ότι θα πρέπει να εντείνουμε τις πιέσεις προς τη κυβέρνηση για την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων

 

-να υπάρχει επάρκεια σε ανθρώπους και μέσα

-να γίνει σωστή αξιοποίηση πόρων και δυναμικού 

-με βασικό στόχο τη προστασία του περιβάλλοντος που ζούμε

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

.