Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

«Όχι πια τα προβλήματα κάτω από το χαλί»

Από την επίσκεψη στα Πάμφιλα
Τα Πάμφιλα, ένα από τα περιβαλλοντικά «αγκάθια» της Λέσβου, επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης η Αγλαΐα Κυρίτση όπου μαζί με τους κατοίκους της περιοχής περπάτησαν στους δρόμους του χωριού και γύρω από το εργοστάσιο επεξεργασίας «Ελαιοπυρήνα

O αναχρονιστικός τρόπος λειτουργίας του παλιού εργοστασίου προκαλεί σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και αποτελεί πηγή όχλησης, λόγω της έντονης οσμής ενώ πάντα υπάρχει και ο κίνδυνος της πυρκαγιάς που μπορεί να απειλήσει ακόμη και τις δεξαμενές καυσίμων που βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

Οι κάτοικοι ζητούν επιτακτικά την απομάκρυνση του εργοστασίου, καθώς λόγω του χαρακτηρισμού του χωριού ως περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε παρέμβαση που υποβαθμίζει το φυσικό τοπίο.

«Εδώ δεν είμαστε για να δίνουμε εύκολες υποσχέσεις, ούτε να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια», δήλωσε αρχικά η υποψήφια περιφερειάρχης, επισημαίνοντας: «Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα πολύχρονης αδιαφορίας των παραγόντων, ιδιαίτερα της Διοίκησης της Περιφέρειας και ανυπαρξίας κάθε σχεδιασμού που θα μπορούσε να είχε οδηγήσει ήδη στη λύση του προβλήματος. Το εργοστάσιο πρέπει να φύγει και θα φύγει, με σχέδιο, μελέτη και σωστή χωροθέτηση. Εμείς δεν πρόκειται να αποφύγουμε κανένα πρόβλημα, ούτε θα το κρύψουμε «κάτω από το χαλί». Θα δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες, οι χωροθετήσεις θα γίνουν όπως ορίζει το νομικό πλαίσιο και τα πανέμορφα Πάμφιλα θα ξαναβρούν την αίγλη τους. Η καλλιέργεια της ελιάς και η επεξεργασία του πολύτιμου καρπού της, είναι ο μεγάλος πλούτος της Λέσβου, ένας πλούτος που πρέπει να χρησιμοποιείται για το καλό του τόπου και όχι σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων του. Ένας πλούτος που πρέπει να διαφυλάξουμε σε υψηλά ποσοτικά και ποιοτικά επίπεδα. Μέριμνα μας θα είναι και η έγκαιρη οργάνωση της δακοκτονίας όπως γινόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ώστε να προλαμβάνεται η εκδήλωση του προβλήματος. Η Περιφέρεια δεν θα σφυρίζει πια αδιάφορα στις μνημονιακές περικοπές που υποβαθμίζουν το εισόδημα των αγροτών της Λέσβου».

Συνομιλώντας με τους κατοίκους στην Παναγιούδα
Η περιοδεία της Αγλαΐας Κυρίτση ολοκληρώθηκε με μια βόλτα στον γραφικό κόλπο της Παναγιούδας, όπου συνομίλησε με τους θαμώνες των καφενείων, σε μια περιοχή που αν και κάποτε έσφυζε από ζωή, σήμερα είναι φανερά τα σημάδια της εγκατάλειψης.

Το πρόγραμμα της μέρας συμπλήρωσε η συνάντηση στο Επιμελητήριο με την πρόεδρο Μαρία Βερβενιώτου και τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. Οι έμποροι της πόλης παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιεραρχώντας την έλλειψη ρευστότητας και ζήτησης στην αγορά, την φορολογική τους εξόντωση, το παρεμπόριο, το κυκλοφοριακό στο εμπορικό κέντρο, την άδεια δημιουργίας πολυκαταστημάτων αλλά και την πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης αγοράς, ως τα σημαντικότερα ζητήματα. 
 
«Η κυβέρνηση έχει υπογράψει ουσιαστικά ακόμα ένα μνημόνιο, το πιο βαρύ απ' όλα. Το κυριακάτικο άνοιγμα της αγοράς χωρίς περιορισμούς θα στείλει στη ζώνη της χρεοκοπίας ακόμη περισσότερους μικρούς και μεσαίους εμπόρους, οι φυλακές δεν θα χωρούν όσους χρωστούν πλέον. Πρέπει να αντισταθείτε στον αφανισμό σας και μεις θα είμαστε στο πλευρό σας», είπε η υποψήφια περιφερειάρχης στο τέλος της συνάντησης, δεσμευόμενη για νέο ραντεβού στο σύντομο επόμενο χρονικό διάστημα, για περαιτέρω επικοινωνία με τους εμπόρους της Μυτιλήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

.