Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

"Θα ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης"

Αναδημοσίευση από την συνέντευξη της Αγλαΐας Κυρίτση στην "Αυγή της Κυριακής" και στο δημοσιογράφο Νίκο Παπαδημητρίου.

Η απελπισία στα μάτια των ανθρώπων, αλλά και η ελπίδα που εναποθέτουν στον συνδυασμό Γόνιμη Γραμμή είναι αυτά που έχουν συγκλονίσει ως τώρα τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Αγλαΐα Κυρίτση, υποψήφια περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, που αναπτύσσει, στη συνέντευξη που ακολουθεί, το πρόγραμμα του συνδυασμού για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και την έξοδο από την κρίση.

* Σε μια νησιωτική περιοχή, συνώνυμη της άγονης γραμμής, εσείς επιλέξατε να ονοματίσετε τον συνδυασμό του οποίου ηγείστε Γόνιμη Γραμμή. Με ποιο σκεπτικό;

Ο τίτλος Γόνιμη Γραμμή παραπέμπει στο όραμά μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών μας, σε μια δυναμική «επαναφορά» μιας περιοχής ευλογημένης από τη φύση και την ιστορία της. Παραπέμπει επίσης, εκ του αντιθέτου, σε μια κατάσταση που τη βιώνουν όλοι οι νησιώτες μας, όπως τη βίωσα κι εγώ η ίδια, περιοδεύοντας σε όλα τα νησιά και μιλώντας με τους ανθρώπους. Μαρασμός, μείωση του πληθυσμού, κυρίως των νέων, υπανάπτυξη, ανεργία, παραγωγική αποσάθρωση. Αυτοί που κατάντησαν τα νησιά του Β. Αιγαίου «άγονη γραμμή», με ανύπαρκτη την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και αναξιόπιστα δρομολόγια πλοίων να συνδέουν «τάχα μου» τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, πρέπει να απολογηθούν.

* Ποια είναι, λοιπόν, τα μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου και ποιες, συγκεκριμένα, οι προτάσεις σας;

Αρχικά υπάρχουν κι εδώ όλα τα μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα, σε συνδυασμό όμως με τη λεγόμενη «νησιωτικότητα» που επιβαρύνει ιδιαίτερα την κατάσταση. Ανεργία, κατάρρευση των προνοιακών και υποστηρικτικών δομών, απομάκρυνση όλων των δημόσιων υπηρεσιών από τα μικρότερα νησιά, κατάρρευση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, κατάρρευση του συστήματος υγείας. Εμείς έχουμε έτοιμο το πρόγραμμά μας και δημοσιοποιημένο, για το πώς εννοούμε την παραγωγική ανασυγκρότηση. Πρώτα θα ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θα οργανώσουμε ειδικό γραφείο γι' αυτό τον σκοπό και ταυτόχρονα σε συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς θα σχεδιάσουμε τις παρεμβάσεις μας για την τόνωση της οικονομίας των νησιών μας. Και φυσικά το πρώτο μέλημά μας θα είναι η αποκατάσταση πάση θυσία των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Δηλαδή η Περιφέρεια θα γίνει ένα επιτελείο σχεδιασμού, δράσης και παρέμβασης. Θα μετατρέψουμε τον τίτλο «Β. Αιγαίο» σε μεγάλο διεθνές brand name. Αυτό είναι το στοίχημα.
Με κινητοποίηση των ίδιων των ανθρώπων. Συνεταιρισμών, ομάδων αγροτών, άλλων φορέων, που θα βρουν στην Περιφέρεια τον πραγματικό πολιτικό συμπαραστάτη τους. Θα αξιοποιήσουμε φυσικά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους), όχι στην κατεύθυνση μιας «ψεύτικης απορρόφησης» και ενίσχυσης των ίδιων επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της παραγωγής, του σχεδιασμού εναλλακτικών μορφών τουρισμού, της μεταποίησης των προϊόντων, του marketing, της βοήθειας στην εξασφάλιση νέων αγορών, στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των αρνητικών επιπτώσεων από τη Νέα ΚΑΠ κ.λπ.


* Το γεγονός, ωστόσο, ότι μεγάλο μέρος της λύσης στα ζητήματα αυτά περνά από την Αθήνα, δεν φοβάστε ότι ακυρώνει το πρόγραμμα και τις προθέσεις σας;

Το πρόβλημα δεν είναι η "Αθήνα" ως χώρος. Το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση της χώρας. Γνωρίζουμε καλά ότι μόνο με μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ανασάνουν τα νησιά μας, όπως και η υπόλοιπη χώρα και ο λαός μας. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι θα πρέπει να συγκρουστούμε πρώτα και κύρια με τα ολιγοπωλιακά συμφέροντα και τις μνημονιακές πολιτικές. Όμως είμαστε αποφασισμένοι. Εάν θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν.


* Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, ώς τώρα, τι είναι αυτό που σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση;

Η απελπισία στα μάτια των μεγάλων ανθρώπων στα χωριά. Ταυτόχρονα η ελπίδα τους, που ακουμπάει πάνω μας. Η υπέροχη φύση των νησιών μας, ο πλούτος των εικόνων, η μεγάλη πολιτιστική παράδοση που φέρει το Β. Αιγαίο και είναι ορατό στα κτίσματα, στη μουσική, στην τέχνη. Η αξιοσύνη των ανθρώπων. Και ταυτόχρονα ένας υφέρπων μαρασμός, στις 8 το βράδυ τα καφενεία των χωριών, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, τώρα είναι άδεια.


* Προέρχεσθε από μια οικογένεια με μεγάλη κομμουνιστική παράδοση. Με ποιο τρόπο αυτή σας επηρεάζει στη νέα αυτή προσπάθειά σας;

Με επηρεάζει απόλυτα. Οι αξίες της Αριστεράς, η ιστορία του εργατικού και ΕΑΜίτικου κινήματος, αποτελούν για μένα το απόλυτο βίωμα. Για μένα ισχύει απόλυτα ότι ανάπτυξη είναι η αξιοπρέπεια της εργασίας, η εξάλειψη της ανεργίας, η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας για το όφελος των πολλών.


* Είστε ένα πρόσωπο συνδεδεμένο με την ΕΡΤ. Τι να αναμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες, αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτήν;

Να αντικαταστήσει το «μαύρο» με τη φωτεινή εικόνα. Να υπερασπίσει τα δημόσια αγαθά, τα εργατικά δικαιώματα, τη δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

.