Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

«Ψηφοδέλτιο κοινωνικής συμμαχίας για την ανατροπή»

Περήφανη για τους ανθρώπους που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού καθώς μέσα από αυτούς αντανακλάται το ήθος και οι αξίες της αριστεράς, δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των υποψηφίων η επικεφαλής της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή», Αγλαΐα Κυρίτση. 
 
Χθες, Τρίτη, 29 Απριλίου, από το ξενοδοχείο «Λέσβιον» η υποψήφια περιφερειάρχης, περιέγραψε αυτούς τους δύο μήνες προεκλογικού αγώνα ως ένα «συγκλονιστικό ρεπορτάζ», κάνοντας λόγο για αντιφατικές εικόνες -από τη μία πλευρά οι ομορφιές των νησιών και από την άλλη ο μαρασμός των τόπων μας- περιγράφοντας τους άξονες και τις θέσεις του συνδυασμού.

«Ως επικεφαλής του συνδυασμού μας «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή» είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη αλλά και υπερήφανη για το ψηφοδέλτιο που καταθέσαμε. Σ’ αυτό αντανακλάται το ήθος και οι αξίες της αριστεράς. Τα πρόσωπα του συνδυασμού μας, γυναίκες και άνδρες, εργαζόμενοι, άνεργοι, επιστήμονες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αγρότες, μέλη κοινωνικών συλλογικοτήτων και κινημάτων, νέοι και νέες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι, συνδικαλιστές στους εργασιακούς τους χώρους, αντανακλούν την κοινωνική συμμαχία που εμείς εξ αρχής, δηλώσαμε ότι θέλουμε να επιτευχθεί, ότι εμείς στηρίζουμε, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμά μας, προκειμένου να ανατρέψουμε την κατάσταση».

Κατόπιν αναφέρθηκε ονομαστικά στους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους καθώς και στο πρόσωπο της Μαρίας Νικολάρα, Υποψήφιας Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, εξηγώντας τον τρόπο που έγινε η αξιολόγηση και η τελική επιλογή των προσώπων: «Εμείς δεν πιάνουμε από το λαιμό τους ανθρώπους. Δεν εκμεταλλευόμαστε την ανέχεια, την ανεργία των παιδιών τους, το φόβο τους για το μέλλον. Εμείς δεν εκβιάζουμε ούτε τάζουμε διορισμούς. Εμείς ζητάμε από τον κόσμο να συστρατευθεί μαζί μας στον κοινό αγώνα» τονίζοντας πως «δεν βάζουμε στο ψηφοδέλτιό μας υποψηφίους που από το νόμο, η εργασιακή τους θέση (διευθυντικά κρατικά στελέχη) αποτελεί ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του υποψηφίου, όπως παρατηρήθηκε σε άλλους συνδυασμούς. Γιατί αυτό αποτελεί πολιτική απάτη. Εξαπάτηση των ψηφοφόρων και ενέργεια αντιδημοκρατική».

Η ομιλία εκτός από την παρουσίαση των υποψηφίων είχε και το χαρακτήρα παράθεσης των θέσεων της παράταξης καθώς και απαντήσεων σχετικά με την τρέχουσα επικαιρότητα.
Η υποψήφια περιφερειάρχης προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό από τα όσα έχει συναντήσει τους τελευταίους μήνες στα νησιά του Β. Αιγαίου, δίνοντας παράλληλα κάποια από τα βασικά σημεία του προγράμματος για την επόμενη μέρα της περιφέρειας: «Πέρασαν ήδη δύο μήνες από τότε που ξεκινήσαμε αυτό το ωραίο ταξίδι στα νησιά του Β. Αιγαίου. Για μένα προσωπικά, ήταν ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ. Στα νησιά μας, σε δεκάδες χωριά, μια πραγματική επαφή με τους ανθρώπους και τους τόπους μας. Πιστέψτε με ότι οι εικόνες που έχω μέσα μου εναλλάσσονται αντιφατικά. Ομορφιά της φύσης, αξιοσύνη των ανθρώπων, πολιτισμός. Και ταυτόχρονα τον μαρασμό των ανθρώπων που βλέπουν τον τόπο τους να γυρίζει στην υπανάπτυξη. Κυρίως είδαμε το κράτος να αποσύρεται από όλες σχεδόν τις υποστηρικτικές δομές που είχαν κατακτηθεί μέσα στα χρόνια και στήριζαν την αγροτική παραγωγή και τη ζωή των ανθρώπων. Τα ξέρετε. Απόσυρση δημόσιων υπηρεσιών, κατάρρευση του συστήματος υγείας και φυσικά το τεράστιο θέμα που λέγεται «ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Έχετε ήδη στα χέρια σας την ομιλία μου της 14ης Απριλίου, στην οποία περιλαμβάνονται οι θέσεις του συνδυασμού μας και οι άξονες της πολιτικής μας.
Επιγραμματικά θα έλεγα πως χωρίζονται σε τρεις άξονες:
1. Αντίσταση στις μνημονιακές πολιτικές και διεκδίκηση από την κρατική εξουσία πόρων, εργαλείων και ρόλου
2. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με ίδρυση Γραφείου Διαχείρισης της Ανθρωπιστικής κρίσης που θα έχει την ευθύνη του σχεδίου και τον συντονισμό με τους ΟΤΑ και τους κοινωνικούς φορείς της Περιφέρειας
3. Παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος των πολλών, της κοινωνίας και όχι κάποιων επιτήδειων επιχειρηματιών «γνωστών και μη εξαιρετέων».

Σημαντικό κομμάτι της ομιλίας της Αγλαΐας Κυρίτση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου είχε και η φημολογούμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά καλώντας τους συνυποψηφίους της να πάρουν σαφή θέση για το συγκεκριμένο θέμα: «Θα ήθελα να σταθούμε σε μια τελευταία πολιτική εξέλιξη που αφορά άμεσα στα νησιά μας και αυτή δεν είναι άλλη από την “φημολογούμενη σε όλα τα ΜΜΕ” κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας. Και συγκεκριμένα αυτές τις μέρες κατατίθεται στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της Περιόδου 2015-2018 που απαιτεί εκτός των άλλων εισπράξεις φόρων 2,6 δις! Στο πλαίσιο διεύρυνσης της φορολογικής βάσης η τρόικα ξαναβάζει στο τραπέζι και την κατάργηση των μειωμένων ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου (όπως και στα φάρμακα, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο κλπ). Καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιο θα δώσει τη χαριστική βολή στην παραγωγή των νησιών μας. Πού έχει πάει πια η περίφημη “νησιωτικότητα”; Πού είναι το “μεταφορικό ισοδύναμο”; Πώς θα αντισταθμισθούν τα υψηλά κόστη των μεταφορικών; Πώς θα ανταγωνιστούν τα αγροτικά μας προϊόντα αυτά των χερσαίων περιοχών; Προειδοποιούμε την κυβέρνηση αυτής της μνημονιακής λαίλαπας: Να μην τολμήσει. Θα βρει απέναντί της όλο το Αιγαίο. Θα πνιγεί μέσα στη φουρτούνα του Αιγαίου Πελάγους. Καλούμε όλους τους συνδυασμούς που παίρνουν μέρος σ’ αυτές τις εκλογές. Καλώ τους συνυποψηφίους μου εδώ στο Β. Αιγαίο και κυρίως αυτούς που στηρίζονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης (παρόλο που τελευταία όλοι δηλώνουν υπερκομματικοί), να πάρουν θέση. Να βγουν τώρα και να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση να μην τολμήσει να αυξήσει κι άλλο το ΦΠΑ στα νησιά. Διότι όπως ξέρετε ήδη έχει αυξηθεί δύο φορές».

Από την τοποθέτηση της Αγλαΐας Κυρίτση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το ζήτημα με τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους αγροτικούς παραγωγούς που όπως δήλωσε απειλούνται με διάλυση: «Τις τελευταίες μέρες όπως επίσης θα γνωρίζετε ανέκυψε και ένα άλλο ζήτημα που πλήττει ευθέως τους μικρούς αγροτικούς παραγωγούς, επομένως και αυτούς των νησιών μας. Και προέκυψε από την απαίτηση της τρόικας αλλά και των ντόπιων μονοπωλιακών συμφερόντων να εφαρμοσθεί η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και αφορά στη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Απειλούνται με διάλυση 50.000 οικογένειες πανελλαδικά στο όνομα των περίφημου ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Στόχος η παράδοση στα μεγάλα καρτέλ μιας αγοράς στην οποία διατίθεται το 70% της ντόπιας αγροτικής παραγωγής. Νομίζω ότι είναι πλέον φανερό σε όλους, ότι στόχος της κυβέρνησης και της τρόικας είναι η εξαφάνιση των αυταπασχολούμενων και των μικρών παραγωγών.
Σας καλώ όλους, κυρίως εσάς από το πόστο σας στα ΜΜΕ να σταθείτε στο πλευρό μας, αναδεικνύοντας αυτά τα θέματα στις στήλες και στα ρεπορτάζ σας. Για να τους εμποδίσουμε. Δεν έχουμε άλλο δρόμο».

Τέλος, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που παραβρέθηκαν και κατόπιν έδωσε το λόγο στην υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Μαρία Νικολάρα καθώς και στους υποψήφιους συμβούλους οι οποίοι αναφέρθηκαν στα ειδικότερα προβλήματα της Λέσβου αλλά και γενικότερα στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες του Β. Αιγαίου.

Η υποψήφια περιφερειάρχης μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου περιόδευσε στο χωριό Αγία Παρασκευή, συνοδευόμενη από στελέχη του συνδυασμού και υποψήφιους συμβούλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

.