Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Αγλαΐα Κυρίτση: «Ζω στο πετσί μου τις πολιτικές που πλήττουν κι εσάς»


Στο Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι
Με τη περιοδεία στη Σάμο, ολοκλήρωσε η υποψήφια Περιφερειάρχης, Αγλαΐα Κυρίτση, τον πρώτο κύκλο των επαφών της στα νησιά του Β. Αιγαίου ενώ ήδη ετοιμάζεται για την δεύτερη, εντατικότερη φάση, της προεκλογικής της εκστρατείας.
Την ώρα που η κυβέρνηση διοργάνωνε φιέστα για το...πρωτογενές πλεόνασμα, η Αγλαΐα Κυρίτση συναντούσε την πραγματικότητα της κοινωνίας που αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, μέσα από τις καταγγελίες των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, την οργή των κατοίκων του νησιού για τα ανύπαρκτα έργα υποδομής και τους ντόπιους επιχειρηματίες που θέτουν εκ νέου το ζήτημα της ανύπαρκτης ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών.
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα εγκατάλειψης των πολιτών της Σάμου -και όχι μόνο- από την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση αποτελεί το Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι, γεγονός που διαπίστωσε προσωπικά η υποψήφια περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της επίσκεψή της. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της πρωτοβάθμιας υγείας στο νησί, όπως άλλωστε τα εξέφρασαν τόσο οι ταλαιπωρημένοι από την πολύωρη αναμονή ασθενείς και συνοδοί τους, όσο και το αποδεκατισμένο από τις περικοπές προσωπικό του Κέντρου, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του προσωπικού και της Αγλαΐας Κυρίτση. Παράλληλα οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν το Κέντρο Υγείας «δεξαμενή» για το νοσοκομείο, καταγγέλλοντας τις μόνιμες αποσπάσεις και τα άδεια από τις ελλείψεις αγροτικά ιατρεία.

«Είμαι κι εγώ ένα θύμα των πολιτικών που δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε κι εσείς. Είμαι παράνομα απολυμένη από τον Ιούνιο και ζω στο πετσί μου τις πολιτικές που πλήττουν κι εσάς», δήλωσε αρχικά η υποψήφια περιφερειάρχης Β. Αιγαίου καθώς οι εργαζόμενοι την ενημέρωναν για ένα μικρό χειρουργείο που οι ίδιοι, μαζί με χορηγίες επιχειρηματιών, δημιούργησαν. «Τον Μάιο έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε το πρώτο βήμα για να σταματήσουν όλα αυτά» τόνισε η Αγλαΐα Κυρίτση, επισημαίνοντας: «Ως νέα διοίκηση της περιφέρειας, δεσμευόμαστε να είμαστε όχι απλά κοντά, αλλά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να έχουν οι κάτοικοι στο Καρλόβασι της Σάμου, αλλά και σε όλα τα νησιά μας, την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας που δικαιούνται, την φροντίδα που οι μνημονιακές περικοπές δεν τους στερούν απλά, αλλά τους κλέβουν, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους».
Η περιοδεία στο Καρλόβασι συνεχίστηκε με μια επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΕΟΣ Σάμου, όπου η Αγλαΐα Κυρίτση δοκίμασε τα φημισμένα Σαμιώτικα κρασιά και μίλησε με τους εργαζόμενους στο οινοποιείο, λίγο πριν την τελευταία βόλτα στους δρόμους της πόλης.
Επόμενος σταθμός της περιοδείας στο Καρλόβασι, ήταν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εκεί η υποψήφια περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών Γιώργο Τσαπόγα και τον Βασίλη Μεταφτσή, πρόεδρο του Τμήματος Μαθηματικών της Σχολής. «Αν δεν υπήρχε η Εστία, πολλοί φοιτητές μας με μηδενικό εισόδημα δεν θα μπορούσαν να έρθουν εδώ και να σπουδάσουν», τόνισαν στην υποψήφια περιφερειάρχη, περιγράφοντας τον τραγέλαφο της πλαστής συγχώνευσης των δύο τμημάτων της σχολής θετικών επιστημών, αφού με δύο κατευθύνσεις εισαγωγής και δύο διαφορετικά πτυχία, συγχώνευση υπάρχει μόνο κατ’ όνομα.
Η Αγλαΐα Κυρίτση άκουσε με προσοχή τις προτάσεις για να επιλυθεί το οξύ πρόβλημα της έλλειψης χώρων που αντιμετωπίζει η Σχολή και δεσμεύτηκε να στηρίξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με κάθε τρόπο: «Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποκαλύπτονται τα μνημονιακά ψέματα στο χώρο της Παιδείας. Μια συγχώνευση για τα μάτια του κόσμου, χωρίς νόημα και δημοσιονομικό όφελος. Μια εστία που στεγάζει φοιτητές με μηδενικό εισόδημα, ένα πανεπιστήμιο που φοβάται ότι σε λίγο μπορεί να απολύει ακόμη και λέκτορες. Αυτό είναι το δήθεν «νοικοκύρεμα». Φτώχεια, απαξίωση και ράβε-ξήλωνε σε μια αξιόλογη σχολή. Τον Μάη βάζουμε τέλος και στον κατήφορο της Παιδείας και ξεκινάμε το έργο της ανασυγκρότησης. Για να έχουν τα παιδιά μας δικαίωμα στη μόρφωση, για να έχουμε ζωντανά κύτταρα γνώσης κι έρευνας σε όλο το Αιγαίο».
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η Αγλαΐα Κυρίτση μαζί με τον υποψήφιο Δήμαρχο Σάμου Τάσο Κοζώνη, (από την παράταξη «Σαμιακή Πολιτεία») συμμετείχαν σε μια ανοιχτή συζήτηση με πολίτες στο Μαραθόκαμπο. Οι δύο υποψήφιοι αντίκρισαν τους σοκαρισμένους για το πρόσφατο θάνατο μιας συντοπίτισσάς τους λόγω έλλειψης ασθενοφόρου κατοίκους ενώ ακολούθησαν τα έντονα παράπονά τους για τα ανύπαρκτα έργα υποδομής.
Λίγες ώρες πριν την αναχώρησή της από το νησί, η υποψήφια περιφερειάρχης πραγματοποίησε επίσκεψη στο νοσοκομείο στο Βαθύ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Σταμάτη Φιλιππή. «Η περιφέρεια είχε ξεχάσει την υγεία όλα τα χρόνια και τη θυμήθηκε μόνο προεκλογικά» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, τονίζοντας τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε καίριες ειδικότητες. Έδωσε έμφαση στην αδυναμία να επανδρωθούν τα ασθενοφόρα του νησιού, με αποτέλεσμα όλη η Σάμος να καλύπτεται από ένα όχημα, με τραγικές για την υγεία των πολιτών συνέπειες.
Από την συνάντηση με τον επιχειρηματικό κόσμο της Σάμου
Και από το νοσοκομείο και το χώρο της υγείας, σειρά στο πλαίσιο των συναντήσεων της Αγλαΐας Κυρίτση, πήρε το Επιμελητήριο και ο επιχειρηματικός κόσμος της Σάμου. Παρουσία του προέδρου του Επιμελητηρίου, Γιώργου Κυριαζή, του προέδρου των ξενοδόχων, Κώστα Κυριαζή και τον Γιάννη Λουκαδάκη από τον Εμπορικό Σύλλογο του νησιού η υποψήφια περιφερειάρχης ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι επιχειρηματίες. Οι ίδιοι εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την απουσία ακτοπλοϊκής πολιτικής, ζήτημα που ιεραρχούν ως ένα από τα κορυφαία για την επιβίωση των επιχειρήσεων ενώ συζήτηση έγινε και για το τουριστικό μοντέλο του νησιού. «Ήρθαμε σήμερα εδώ για να σας ακούσουμε. Ήταν μια χρήσιμη συνάντηση. Σύντομα θα είμαστε ξανά εδώ, αυτή τη φορά με τις δικές μας ιδέες και προτάσεις για να αρχίσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της Σάμου και όλων των νησιών της Περιφέρειας», δήλωσε, μετά το τέλος της συνάντησης, η Αγλαΐα Κυρίτση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου να της παραδίδει υπόμνημα με όλα τα θέματα και τις προτάσεις και να της εύχεται «καλή επιτυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

.