Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Η Αγλαϊα Κυρίτση στη Λέσβο

Η Αγλαία Κυρίτση στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης
Με επισκέψεις στο κέντρο της πόλης και στα γύρω χωριά της Μυτιλήνης, συνέχισε τη περιοδεία της το Σάββατο η Αγλαΐα Κυρίτση.

Πρώτος σταθμός, η κεντρική αγορά της πόλης όπου η υποψήφια περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί δεκάδες καταστήματα και να ενημερωθεί για τον οικονομικό μαρασμό που βιώνει ο εμπορικός κόσμος, όπως αυτός εκφράστηκε από τους ιδιοκτήτες, αλλά και τους εργαζόμενους στον κεντρικό δρόμο της περιοχής. Κοινός προβληματισμός των καταστηματαρχών αποτελεί η καταστροφική πολιτική των μνημονίων που έχει φέρει σε αδιέξοδο και τη μεσαία τάξη στη Λέσβο.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η Αγλαΐα Κυρίτση περιόδευσε στην περιοχή του Πολυχνίτου. Η επίσκεψή της άρχισε από τα Βασιλικά και το Λισβόρι, συνεχίστηκε στους δρόμους και τα καφενεία του Πολυχνίτου και ολοκληρώθηκε στη Βρίσα.


Στα καφενεία του Πολυχνίτου
Τα πλεονεκτήματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, της γόνιμης γης και των άφθονων νερών που έχουν οι περιοχές, αλλά παραμένουν αναξιοποίητα όλα αυτά τα χρόνια, έχουν φέρει ανασφάλεια σε νέους και ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών.

Η απαισιοδοξία των γηραιότερων για τη σημερινή κατάσταση στο τόπο, συναντά αυτή της νεολαίας, που βλέπει την παραγωγή να μαραζώνει ή να «χαρίζεται» έναντι «πινακίου φακής» ως αποτέλεσμα της απουσίας συγκεκριμένου σχεδίου αξιοποίησης της γης. Στη σημερινή εικόνα των χωριών έρχεται να προστεθεί και η πρόθεση των παλιννοστούντων μεταναστών που ετοιμάζονται για νέα μετανάστευση, αυτή τη φορά από την Ελλάδα.

Ωστόσο, ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας που ζει στα χωριά, παραμένει ζωντανό, αναζητώντας τρόπους για να ενταχθεί στον παραγωγικό τομέα του τόπου, χωρίς όμως να μπορεί να βρει το πλαίσιο υποδομών ώστε να αξιοποιήσει γνώσεις και μεράκι.

Στη συνομιλία που είχε μαζί τους η Αγλαϊα Κυρίτση, τους κάλεσε να συμμετέχουν οι ίδιοι ενεργά σε ένα νέο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα αφορά τους ίδιους και τον τόπο, ενώ δεσμεύτηκε να είναι μαζί τους στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πορείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

.