Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

«Να φτιάξουμε το Βόρειο Αιγαίο που ονειρευόμαστε!»

Χθες, Τετάρτη 14 Μαΐου, η Αγλαΐα Κυρίτση, επικεφαλής του συνδυασμού «Βόρειο Αιγαίο-Γόνιμη Γραμμή», παραβρέθηκε σε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση στην πόλη της Χίου, όπου παρουσίασε τις θέσεις του συνδυασμού της και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας Χίου.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακολούθησε η ομιλία του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών Μανώλη Στάθη, ο οποίος και κάλεσε την Αγλαΐα Κυρίτση στο βήμα.

Η Αγλαΐα Κυρίτση, συγκινημένη από την παρουσία της στην ιδιαίτερη πατρίδα της τη Χίο μεταξύ άλλων τόνισε: «Βρισκόμαστε σήμερα λοιπόν εδώ, στη Χιό, στη Χιό της ναυτοσύνης, στη Χιό των μαστιχόδεντρων, στη Χιό των μυρωδιών, του πολιτισμού αιώνων, των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων αιώνων, στη Χιό που μες στην ιστορία της έμαθε κάθε φορά που την κατέστρεφαν, κάθε φορά που την σκότωναν, αυτή να ανασηκώνεται και πάλι, να δημιουργεί και πάλι, να αντιμετωπίζει τη ζωή με την αρχοντιά του λαού της, δηλαδή με ψηλά το κεφάλι.
Είμαστε υπερήφανοι για τη γενιά μας. Είμαστε υπερήφανοι για τους ανθρώπους που γέννησε αυτός ο τόπος. Είμαστε υπερήφανοι που ο Φώτης Αγγουλές τη διάλεξε για του ξενητεμού του πατρίδα, γιατί εδώ γεννήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης και τόσοι άλλοι».

Αναφερόμενη δε στην απερχόμενη διοίκηση, ανέφερε τα εξής: «Γνωρίζουμε ότι ο απερχόμενος περιφερειάρχης που τολμά και πάλι να ζητά την ψήφο σας, σαν οι Χιώτες να απώλεσαν τη μνήμη και τη λογική τους, έταξε 7.000.000 ευρώ για να ιδρυθεί Ναυτικό Μουσείο στα Καρδάμυλα.
7.000.000 ευρώ από το σύνολο των 12.000.000 ευρώ του νέου ΕΣΠΑ, που αφορούν στο κονδύλι για τον πολιτισμό!!! Ενώ δεν βρήκε 10.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει την περιοδεία του ΔΗΠΕΘΕ Χίου στα άλλα νησιά του Β. Αιγαίου. Για μας η ανάπτυξη και η προβολή των ξεχωριστών μορφών του πολιτισμού των νησιών του Β. Αιγαίου και ιδίως της Χίου μας, αποτελεί στόχο και μοχλό ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, με χαρακτηριστικά σεβασμού της φύσης και της ιστορίας μας. Aποτελεί στοιχείo του “brand name” που θέλουμε να κατοχυρώσουμε διεθνώς, εμπεριέχει την παραγωγή των ξεχωριστών προϊόντων της Χίου, σε ένα σύνολο αγροτοδιατροφικής παράδοσης ως στοιχείο πολιτισμού. Και η Περιφέρεια που ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε από τώρα, θα παίζει επιτελικό ρόλο στο να φτάσει αυτό το «Βαρύ όνομα», σε όλες τις αγορές του κόσμου. Έτσι ο τουρισμός μας θα δένεται γερά με τα προϊόντα μας, την ιστορία, τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία και τους τόπους, την καλλιτεχνική παραγωγή των ίδιων των ανθρώπων, την αξιοσύνη των κτιστάδων και των ψαράδων της, σε ένα φυσικό περιβάλλον μοναδικό που οφείλουμε να το προστατέψουμε, γιατί αυτό είναι η δική μας «βαριά βιομηχανία».
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σχετικά με την τροπολογία που αφορούσε στη δόμηση στον αιγιαλό και τις παραλίες, τονίζοντας: «Έτσι θα φτιάξουμε όλοι μαζί ένα τείχος προστασίας των ακτών μας από τα πολυεθνικά ξενοδοχειακά συμφέροντα που τις επιβουλεύονται και βρήκαν αυτήν εδώ την συγκυβέρνηση της καταστροφής να υλοποιήσει το ανομολόγητο. Την παράδοση των ακτών μας και των αιγιαλών, στο τσιμέντο. Εμείς δεν θα γίνουμε Ισπανία… Και προσέξτε αγαπητοί συμπολίτες. Μόλις προσωρινά ο κ. Σαμαράς απέσυρε την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, γιατί μέτρησε το κόστος λίγες μέρες πριν τις εκλογές, μετά από το σάλο που ξεσηκώθηκε. Και δήθεν παρέπεμψε το θέμα σε περισσότερη διαβούλευση».

Στη συνέχεια μίλησε για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των ναυτεργατών, σημειώνοντας: «Εμείς τιμώντας τη ναυτοσύνη της Χίου, τιμούμε πρώτα απ’ όλα τους ναυτικούς μας. Τους ναυτεργάτες μας. Αυτούς που εδώ και αιώνες ταξιδεύουν τα καράβια μας στα πέλαγα και τους ωκεανούς του κόσμου. Όπως γνωρίζετε πριν από λίγες μέρες με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή από την Κυβέρνηση, οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, πλέον θα υπερισχύουν έναντι των κλαδικών. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας των ναυτικών. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τους χιλιάδες ναυτικούς, καθώς και τη συνολική οικονομία των νησιών μας εφόσον τα εισοδήματα των ναυτικών είναι από τους σημαντικότερους πόρους που τα κρατούν ακόμη όρθια. Δηλώνουμε λοιπόν καθαρά και από αυτό το βήμα ότι ο Συνδυασμός μας Βόρειο Αιγαίο, Γόνιμη Γραμμή αγωνίζεται μαζί με την κοινωνία και θα αγωνίζεται και μετά τις εκλογές για την ανατροπή όλων αυτών των πολιτικών».

Απευθυνόμενη τέλος στους Χιώτες συμπολίτες της, τους θύμισε τα κομβικά σημεία της ιστορίας της Χίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτός ο τόπος ξέρει να τιμωρεί τους καταστροφείς του. Κάποιοι πρέπει να ξαναδιαβάσουν την ιστορία και να θυμηθούν τον μπουρλοτιέρη, τον Κανάρη από τα Ψαρρά. Να θυμηθούν πώς τιμώρησε αυτούς που κατέστρεψαν τη Χίο το 1822. Γιατί οι συμβολισμοί έχουν την σημασία τους. Και οι κάλπες στις 18 του Μάη μπορούν να βάλουν μπουρλότο σε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα που ξεπουλά τον τόπο και τις ζωές μας.

Μόνο που αγαπητοί φίλοι και φίλες, πρέπει να βιαστούμε. Δεν έχουμε χρόνο. Και όσο και εάν τιμούμε τον Ντελακρουά και τους φιλέλληνες διανοούμενους της Ευρώπης, τους τότε και τους τωρινούς, δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο, για άλλη μια φορά στην ιστορία μας, να εμπνεύσουμε καλλιτέχνες που θα αποτυπώνουν στον ζωγραφικό καμβά τον αποτροπιασμό τους για την ανθρωπιστική κρίση και την καταστροφή της χώρας μας».

Ακολούθως, κάλεσε στο βήμα όλους τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας Χίου απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες της Χίου να δώσουν την μάχη των εκλογών της 18ης Μαΐου, πόρτα-πόρτα, έως τη νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

.