Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

«Κοινωνική συμμαχία των ανθρώπων χωρίς ελπίδα»

Κάλεσμα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, που άλλοι υποψήφιοι φανερά και άλλοι μεταμφιεσμένα υποστηρίζουν, απευθύνει  η επικεφαλής της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή» μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Εποχή».

Η υποψήφια περιφερειάρχης τόνισε ότι πρέπει να χτυπηθεί η λογική της ανάθεσης, που έστειλε τη κοινωνία στο πολιτικό περιθώριο, καλώντας σε μια συμμαχία των «χωρίς» που θα εργαστεί και θα συμβάλλει για το τόπο της.

Παράλληλα, η Αγλαΐα Κυρίτση εξήγησε τους βασικούς τομείς του προγράμματός της, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την επανασυσπείρωση της κοινωνίας της αλληλεγγύης.

Αναφορικά με το ακτοπλοϊκό ζήτημα, η υποψήφια περιφερειάρχης επισήμανε ότι η νέα περιφερειακή αρχή θα καταθέσει πλάνο μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 και θα υποβάλει προτάσεις χρηματοδότησης μέχρι το Μάρτιο του 2015 στην κατεύθυνση κατασκευής νεότευκτου πλοίου.

Ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε η υποψήφια περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση στην εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα «Εποχή».


Ερώτηση: Έχετε δηλώσει πως θέλετε να δημιουργήσετε μια «μεγάλη κοινωνική συμμαχία των ανθρώπων». Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό και με ποιο σκοπό;

Αγλαΐα Κυρίτση: Εμείς λέμε ότι τις μνημονιακές πολιτικές θα τις ανατρέψουμε μαζί με μια μεγάλη συμμαχία των «χωρίς» δουλειά, γιατρό και φροντίδα υγείας στο νησί τους, πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, ελπίδα, καράβι προς και από τον τόπο τους, μέλλον για τα παιδιά τους. Το λέμε αυτό στους ανθρώπους που συναντάμε γιατί θέλουμε να χτυπήσουμε τη λογική της ανάθεσης που έβγαλε στο πολιτικό περιθώριο την κοινωνία. Επίσης πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο μια συμμαχία με τις κοινωνικές συλλογικότητες, τα δίκτυα αλληλεγγύης, τα νέα κινήματα που εμφανίστηκαν τα χρόνια της κρίσης, τους επιστήμονες, τους νέους, τους άνεργους και τους πραγματικούς παραγωγικούς φορείς, τους συνεταιρισμούς και τους αγροτικούς συλλόγους, μπορούμε να σχεδιάσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών μας. Αυτή η συμμαχία αντανακλάται κατ’ αρχήν στο ίδιο μας το ψηφοδέλτιο εφόσον αυτό απαρτίζεται από τέτοια πρόσωπα της αγωνιζόμενης κοινωνίας.
Ερώτηση: Σε ποιους τομείς της οικονομίας εστιάζει το πρόγραμμά σας;
Αγλαΐα Κυρίτση: Πρώτα στον αγροτικό τομέα, όπου εστιάζουμε στο αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, αγροτικές, κτηνοτροφικές και αλιευτικές παρεμβάσεις, την πρωτογενή παραγωγή και την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων από την νέα Κ.Α.Π. Επίσης στην δευτερογενή παραγωγή με την ενίσχυση μονάδων τυποποίησης και μεταποίησης αγροτικών-κτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων, όπου θα προσπαθήσουμε να ιδρύσουμε δομές ενοποίησης και συνεργασίας, καθώς και στον εναλλακτικό κοινωνικό τουρισμό. Αυτά είναι κάποια ενδεικτικά του προγράμματός μας, γιατί όπως καταλαβαίνετε έχει συντελεστεί η πλήρης παραγωγική αποσάθρωση των νησιών μας και η προσπάθεια ανάταξης που απαιτείται θα είναι τεράστια.
Ερώτηση: Πώς σκοπεύετε να λύσετε το ακτοπλοϊκό πρόβλημα;

Αγλαΐα Κυρίτση: Κατ’ αρχήν αυτοί που οδήγησαν σε κατάρρευση τις ακτοπλοϊκές γραμμές, πρέπει να απολογηθούν στο λαό του Βορείου Αιγαίου και να μην ποιούν την νήσσαν. Χωρίς αξιόπιστες και φτηνές μεταφορές ενδοπεριφερειακά και προς Πειραιά – Θεσσαλονίκη δεν νοείται να μιλάμε για κανενός είδους ανάπτυξη. Αυτό είναι φανερό. Για μας, είναι επίσης φανερό ότι το μοντέλο των επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών μεταφορών από ιδιωτικές εταιρείες έχει πλήρως αποτύχει. Μακροπρόθεσμα απαιτείται δημόσιος φορέας μεταφορών που στόχο θα έχει, όχι το κέρδος, αλλά την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, φυσικά με κοινωνικό έλεγχο και εξορθολογισμένη οικονομική λειτουργία. Η νέα περιφερειακή αρχή θα καταθέσει πλάνο μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 και θα υποβάλει προτάσεις χρηματοδότησης μέχρι το Μάρτιο του 2015 στην κατεύθυνση κατασκευής νεότευκτου πλοίου που θα δούμε τη νομική μορφή λειτουργίας του. Έως την υλοποίηση, βέβαια, αυτού του φιλόδοξου, αλλά αναγκαίου σχεδίου, θα προχωρήσουμε σε ό,τι απαιτείται ακόμα και με προσφυγή στη δικαιοσύνη για να εκτελούνται απρόσκοπτα τα δρομολόγια από τους ακτοπλόους και να τηρηθούν στο ακέραιο οι υπογραμμένες συμβάσεις.Ερώτηση: Ένας άλλος προβληματικός τομέας της νησιωτικής περιφέρειας είναι αυτός της Υγείας, τι προβλέπει το πρόγραμμά σας γι‘ αυτό;

Αγλαΐα Κυρίτση: Το πρόβλημα αυτό, της κατάρρευσης, δηλαδή, των δομών υγείας, αλλά και του προβλήματος των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, πήρε διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης λόγω των μνημονίων. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ιδρύσουμε και να λειτουργήσουμε γραφείο ανθρωπιστικής κρίσης, που θα αναλάβει τη σοβαρή διαχείριση των ζητημάτων αυτών μεταξύ των οποίων είναι το τεράστιο ζήτημα της Υγείας. Έτσι άμεσα σε συνεργασία με τους ΟΤΑ θα λειτουργήσουμε δημοτικά ιατρεία και φαρμακεία. Επίσης, ένα δίκτυο ιδιωτών γιατρών που θα συντελέσει στην πρωτοβάθμια υγεία. Τέλος, εμβολιασμοί σε παιδιά και υπερήλικες και γυναικολογικό έλεγχο των γυναικών. Άμεσα, χωρίς καθυστέρηση για να προλάβουμε τα χειρότερα.
Ερώτηση: Τι στάση θα κρατήσετε στα συνοριακά ζητήματα;

Αγλαΐα Κυρίτση: Το πρόβλημα της εισδοχής προσφύγων και μεταναστών, έχει διογκωθεί στο βόρειο Αιγαίο, κυρίως, λόγω της αύξησης της έντασης και των πολέμων της Συρία του Αφγανιστάν κλπ, σε συνδυασμό με τον περίφημο φράχτη του Έβρου. Εμείς ως αριστερά δε θα χάσουμε την ψυχή μας, την αλληλεγγύη μας και τον ανθρωπισμό μας, λόγω της κρίσης. Πίεση στην κεντρική κυβέρνηση για την καταγγελία του Δουβλίνο ΙΙ, πίεση για να σταματήσουν οι παράνομες και εγκληματικές επαναπροωθήσεις, ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, νομιμοποιητικά έγγραφα σε πρόσφυγες και μετανάστες, απαίτηση για χορήγηση κονδυλίων για να διαχειριστούμε ανθρώπινα την κατάσταση. Πάντω,ς πρέπει να σημειώσουμε ότι η κοινωνία της Μυτιλήνης έως τώρα, έχει επιδείξει άψογη, δημοκρατική και ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι στους απελπισμένους ανθρώπους που ξεβράζει το Αιγαίο πέλαγος στις ακτές της.
Ερώτηση: Σε ποιους άλλους τομείς επιθυμείτε να εστιάσετε την προσοχή σας;

Αγλαΐα Κυρίτση: Για μας το στοίχημα είναι τριπλό: Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παραγωγική ανασυγκρότηση, επανασυσπείρωση της κοινωνίας της αλληλεγγύης. Μέτωπο εναντίον της συγκυβέρνησης των μνημονίων και όσων φανερά ή μεταμφιεσμένα την στηρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

.