Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

«Θέλουμε ν’ αλλάξουμε τη μοίρα που μας ετοιμάζουν»

Κάλεσμα, να θυμηθούν και να πράξουν και σήμερα με βάση τον ιστορικό ρόλο που έπαιξαν οι Λημνιοί από την τουρκοκρατία και την εθνική αντίσταση μέχρι τον εμφύλιο, απηύθυνε η Αγλαΐα Κυρίτση κατά τη διάρκεια της ομιλία της, την Κυριακή 11 Μαΐου, στη Μύρινα της Λήμνου.

Η υποψήφια περιφερειάρχης Β. Αιγαίου εξήγησε τις ομοιότητες της σημερινής εποχής με τη δεκαετία του '50, όταν και τότε οι κυρίαρχες δυνάμεις εγκατέλειψαν το νησί με αποτέλεσμα το ¼ του πληθυσμού να μεταναστεύσει, γεγονός που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια με στόχο να τροφοδοτηθούν οι νέες ανάγκες του ανθρωποφαγικού καταμερισμού.

Η επικεφαλής της παράταξης, αφού παρουσίασε τις θέσεις του συνδυασμού και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας Λήμνου, επισήμανε την ανάγκη της ενεργής συμμετοχής των πολιτών που θα μετατραπεί στον τροχό που θα κινήσει την ιστορία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εσείς και μόνο εσείς μπορείτε να αλλάξετε τα πράγματα. Αυτή είναι η βαθιά μας πίστη, αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος μας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής, που θύμισε στους συγκεντρωμένους πόσο επίκαιρο είναι το ποίημα του Μπρεχτ «…αυτοί που κλέβουν το φαΐ από το τραπέζι κηρύσσουν την λιτότητα…», ενώ χαιρετισμό απεύθυναν και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Παντελεήμων Κελεσίδης, Δημήτρης Μαυράκης, Αργώ Μπούρδου, Μαρία Σταθοπούλου και Βλάσης Χατζηχαραλάμπους.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με γλέντι, ζωντανή μουσική από το συγκρότημα του Δημήτρη Μαυράκη και κεράσματα που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες που στηρίζουν τον συνδυασμό, γιορτάζοντας παράλληλα και την «ημέρα της μητέρας».

Η ομιλία της Αγλαΐας Κυρίτση:

«Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φίλες και φίλοι,
Είμαστε στην τελική ευθεία ενός υπέροχου ταξιδιού στα νησιά του Β. Αιγαίου. Ενός ελπιδοφόρου ταξιδιού που πρέπει να σας πούμε από την αρχή ότι είναι πολύ φιλόδοξο. Ενός ταξιδιού που όσο το μοιραζόμαστε μαζί σας, τόσο μας πείθει, τόσο μας πεισμώνει.
Φίλες και φίλοι,
δεν θέλουμε να κερδίσουμε απλά, τη διοίκηση της περιφέρειας. Θέλουμε ν’ αλλάξουμε τη μοίρα που μας ετοιμάζουν.
Βρισκόμαστε και πάλι στην Λήμνο, μαζί με στελέχη του συνδυασμού μας, με τους υποψήφιους περιφερειακούς μας συμβούλους και κυρίως μαζί με όλους και όλες εσάς. Και επιτρέψτε μου να πω ότι εσείς είστε ο τροχός που κινεί την ιστορία. Εσείς και μόνο εσείς μπορείτε να αλλάξετε τα πράγματα. Αυτή είναι η βαθιά μας πίστη, αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος μας.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη «Λημνία γη», αυτό το ορμητήριο μεγάλων εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων.
Αγώνων, και εθνικών, μέχρι την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους, και συμμαχικών κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Στη «Λημνία γη που έγραψε λαμπρές σελίδες στην εθνική αντίσταση κατά των Γερμανών. Τη Λημνία γη, που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος σε όλους τους πολέμους και που δέχθηκε φιλόξενα τους τσακισμένους αγωνιστές του εμφυλίου. Γιατί οι κρατούντες την ήθελαν τόπο εξορίας.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο οι κρατούντες σε ένα νησί με τεράστια εθνική σημασία αντί να υλοποιήσουν ένα σχέδιο ανάπτυξης, ώστε να κρατηθούν οι κάτοικοί του, το εγκατέλειψαν και τη δεκαετία του 50 έχασε το ¼ του πληθυσμού του, τα πιο άξια παιδιά του έφυγαν στις ΗΠΑ, τη Ν. Αφρική, τον Καναδά και την Αυστραλία.
Και γιατί τώρα αναφερόμαστε σ’ αυτό.
Γιατί παρότι οι μετανάστες Λημνιοί όταν πρόκοψαν στα ξένα μέρη δεν ξέχασαν τη μικρή τους πατρίδα και τη στήριξαν, ώστε να φτάσει στο σημείο να σταθεί στα πόδια της και νόμισαν ότι τα σκληρά χρόνια πέρασαν, είδαν και πάλι τα τελευταία χρόνια τα παιδιά τους να εγκαταλείπουν το νησί σε μια νέα μετανάστευση.
Θα επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί η καταστροφή;
Τότε, αφού πρώτα τσάκισαν το τόπο μας, μετά, πολύ μεθοδικά «έκλεψαν» φτηνό και ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό για να στήσουν τις μητροπόλεις του καπιταλισμού.
Σήμερα, τσακίζοντας και πάλι τη χώρα μας, «κλέβουν» και πάλι ανθρώπινο δυναμικό…
Αυτή τη φορά, όμως, έχουν ανάγκη για φτηνό δυναμικό υψηλής επιστημονικής γνώσης και ειδίκευσης. Με την αιμορραγία νέων ανθρώπων η χώρα μας τροφοδοτεί και υπηρετεί τις νέες ανάγκες του ανθρωποφαγικού καταμερισμού. Έτσι θέλουν να ολοκληρώσουν με τον πιο τραγικό τρόπο την καταστροφή, και κυρίως να ναρκοθετήσουν, τις όποιες προσπάθειες ανάκαμψης.
Επιχειρούν να σφραγίσουν την αποικιοποίηση της χώρας μας για τις επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται για ένα σχέδιο που πλέον ξεδιπλώνεται σε όλη του την έκταση και αναδεικνύει τον πραγματικό τους στόχο.
Δεν είμαστε απλά υποχρεωμένοι να τους σταματήσουμε. Θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στις επόμενες γενιές αν δεν κάνουμε ό,τι μα ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας. Αν δεν ξεπεράσουμε κατά πολύ το μπόι μας, αν δεν σηκωθούμε πολύ ψηλότερα. Σκοτώνουν τον τόπο, σκοτώνουν τους ανθρώπους με τον πιο κυνικό, με τον πιο ανήθικο τρόπο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία ετούτης εδώ της χώρας που οι επόμενες γενιές θα ζήσουν χειρότερα απ’ τις προηγούμενες.
Αναλογιστείτε λίγο τι σημαίνει αυτό… Και μόνο αυτή η παραδοχή φτάνει για να φέρουμε τα πάνω κάτω, να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα, να δώσουμε κάθε ικμάδα, κάθε σκέψη μας, κάθε πράξη μας στον όμορφο αγώνα για να ζήσει αυτός ο ευλογημένος τόπος.
Φίλες και φίλοι,
Έχουμε πει απ’ την αρχή και το πιστεύουμε βαθιά ότι το ταξίδι μας αυτό έχει μόνον έναν προορισμό: τη νίκη.
Νίκη όχι του συνδυασμού μας, αλλά της κοινωνίας, νίκη των ανθρώπων του Βορείου Αιγαίου, νίκη των κατοίκων της Λήμνου, της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου, της Ικαριάς, των Φούρνων, της Θύμαινας. Νίκη της ελπίδας και της ζωής. Είμαστε συνεπιβάτες σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, κόντρα στη ρότα του κυνισμού και της καταστροφής».

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε και μίλησε ο νυν Δήμαρχος της Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα της Λήμνου, αλλά και την ανάγκη συνολικής πολιτικής ανατροπής σημειώνοντας στην παρέμβασή του: «Βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί είμαι σίγουρος πως η Αγλαΐα Κυρίτση, ο συνδυασμός “Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή” και οι Λημνιοί υποψήφιοι, θα είναι μαζί μας στους αγώνες για ένα καλλίτερο μέλλον για το νησί μας, για έναν πιο δίκαιο κόσμο, για μια Ελλάδα που δεν θα διώχνει τα παιδιά της, για μια δημοκρατία που θα σέβεται τον πολίτη, για μια αυτοδιοίκηση που νοιάζεται για τον τόπο και τους ανθρώπους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

.